Това съобщи националният консултант по кардиология Нина Гочева на пресконференция в курорта "Албена", цитирана от БТА.
Повече от 1000 лекари специалисти се събраха на ХII национален конгрес по кардиология в черноморския комплекс.

По думите на Гочева, в определен период е имало известно понижаване на възрастовата граница на заболелите, но това не е тенденция и обществото не бива да се плаши. Тя коментира, че случаите с 18-19-годишни, получили миокарден инфаркт, са по-скоро изключение.

Консултантката обясни, че в последните пет години в България намаляват инфарктите. Спадът се обяснява с повишеното използване на лекарства, които понижават нивото на холестерол в кръвта.

Всяка смърт преди 65 г. от инфаркт на сърцето е преждевременна и българските кардиолози трябва да си поставят за цел да не допускат това да се случва, допълни Асен Гудев, зам.-председател на Дружеството на кардиолозите в България.

Националният консултант по кардиология Божидар Финков коментира, че има несъответствие между парите, който заделя Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), високия дял на сърдечно-съдовите заболявания в патологията и броя на смъртните случаи. По думите му, около 10 на сто от средствата на касата отиват в болничната и извънболничната помощ за кардиология, а пациентите със сърдечно-съдови заболявания получават около 25% от медикаментите.

Въпреки някои регионални програми за изучаване на сърдечно-съдовите заболявания, в страната не е правено целенасочено епидемиологично проучване, което да очертае реалната картина и тенденциите, коментира председателят на Дружеството на кардиолозите в България Владимир Пилософ. Според него държавата трябва да предвиди пари за такова мащабно проучване.