Рано тази сутрин е починала д-р Петранка Лишковска, началник на отделението по Химиотерапия в Комплексен онкологичен център – Враца, съобщиха от лечебното заведение.

54-годишната лекарка, която беше покосена от COVID-19, е издъхнала в столична клиника, където е била настанена заради влошеното й състояние. Трагедията в семейството на лекарката е двойна, защото през миналата нощ в специализираната белодробна болница във Враца е починал и нейният баща, който също е бил заразен с коронавирус.

Д-р Лишковска е дългогодишен и опитен специалист по “Медицинска Онкология”. Тя беше председател на клинична онкологична комисия по химиотерапия към КОЦ-Враца, осъществяваше диспансерни прегледи на пациенти с онкологични заболявания от трите области – Видин, Враца, Монтана и от цялата страна.

Екипът на КОЦ-Враца изразява своите дълбоки съболезнования и тъга от загубата на своя колега и добър специалист в областта на медицинската онкология, пишат от лечебното заведение.

Още 18 души от персонала на Онкологичния център са с положителни проби - трима лекари, 13 медицински сестри и две санитарки. Стана ясно, че д-р Лишковска е била в отпуск, но преди да бъде настанена в болница, се е видяла с част от колегите си, съобщи bTV. Медицинска сестра пък е продължила да ходи на работа, въпреки че съпругът й е бил с положителен тест. Няма заразени пациенти.

110 са пациентите на стационар, а останалите са пуснати за домашно лечение. Предприети са мерки за дезинфекция. От ръководството на онкоцентъра уверяват че до една-две седмици ситуацията ще бъде овладяна.

Според данните на Националната информационна система потвърдените случаи сред медицинския персонал са 1483 - с 43 повече от вчера. За последните 24 часа има 914 новозаразени, а 15 души загубиха живота си.