Животоспасяваща операция при раждане извършиха лекари от многопрофилната болница в Добрич. При операция на 29-годишна родилка те са отстранили от матката ѝ тумор с големината на бебешка главичка и с тегло 300 грама, предаде БНР.

Сложността на операцията идвала от мястото и големината на миоматозния възел, което е възпрепятствало не само нормалното раждане, но и достъпа на лекарите до бебето при секцио.

Благодарение на бързата работа на екипа жената и детето ѝ са добре и продължават своето лечение в болницата.

"Случаи на миоматозни възли при бременни жени, които нарастват с напредването на бременността, не са рядкост в медицинската практика. Рядкостта при точно този случай е в мястото на тумора и в неговата големина. По-специфичното в конкретния случай беше, че пациентката имаше изключително голям миомен възел и той пречеше на бебето да се позиционира правилно и нормалното раждане беше невъзможно, понеже той деформираше кухината на матката и бебето нямаше как нормално да излезе", разказва завеждащият отделението по акушерство и гинекология д-р Ивайло Петев.

Опасността идвала от това, че възелът заемал участъка, в който лекарите най-често срязвали матката, за да може плодът да се извади.

"С оглед на това, че възелът беше голям, понеже той беше на относително широка основа, и този участък от матката трябва да бъде срязан, за да може туморът да бъде отстранен. И това нещо да стане относително бързо, защото има и бебе, което трябва да бъде извадено, и от друга страна да имам малко кръвозагуба. Крайният резултат от операцията е, че пациентката ще може да забременява безпроблемно и не би следвало да има проблем при износването на бременността си", обясни д-р Петев.

По думите му операцията не е толкова животоспасяваща, колкото органосъхраняваща, тъй като при подобни манипулации съществува риск от отстраняване на органи на жената.

"Бях при колегите, присъствах на тяхната операция, справиха се блестящо. Отстраниха в началото част от тумора, предостави се възможност да се влезе безпрепятствено в матката, изроди се бебенце от мъжки пол с килограми 2450 и 47 см ръст", коментира случая директорът на здравното заведение д-р Светозар Байчев.