Лекарите и медицинските сестри от Специализираната болница по очни болести във Варна са подали едномесечно предизвестие за напускане. Причината за оставките им е лошото състояние на сградата, която, според тях, е опасна за пациентите, а също и остарялата медицинска апаратура, съобщи БНТ.

Лекарите казват, че последният козметичен ремонт в здравното заведение е правен преди 10 години. Покривът тече, липсват и условия за поддържане на необходимата хигиена.

Заради липсата на елементарни условия за работа много от специалистите напускат.

Проф. Христина Групчева, зам.-управител на Специализираната болница по очни болести за активно лечение във Варна заяви:

В момента хората, които работят като координатори в лечебното заведение, с изключение на двама, са на практика хора, които работят и в Катедрата по очни болести и зрителни науки и причината за това е, че всички останали вече работят или в частни центрове или някъде в чужбина.

Д-р Руслан Тошев, управител на Специализираната болница по очни болести за активно лечение във Варна:

От 2016 до 2019 г. аз съм написал 15 докладни. Отговорът е никакъв.

Варненската очна болница е общинска собственост. Като изход от ситуацията лекарите предлагат тя да бъде прехвърлена към Медицинския университет в града. Според настоящия директор обаче здравното заведение може да бъде изправено на крака с финансовата подкрепа на общината.

Д-р Руслан Тошев, управител на Специализираната болница по очни болести за активно лечение във Варна:

В момента отвън външни сили се опитват да създават напрежение. Това са атаки срещу Очна болница от страна на университета от година и половина.

Сега в болницата се работи по всички специализирани клинични пътеки. Ако Община Варна прехвърли собствеността си, има опасност пациентите да плащат за лечението на някои заболявания, твърди д-р Тошков.