Така здравният министър Стефан Константинов коментира изявленията на ръководството на Сдружението на общопрактикуващите лекари, че повечето джипита не одобряват промяната, съобщи БНР.

Министърът съобщи още, че личните лекари ще получават пари от Здравната каса за сключване на договори с медицински центрове, нещо, за което досега са плащали сами.

“Аз мисля, че поведението на една част от личните лекари е абсолютно неадекватно. В момент, в който за 10 години се намира министър, който иска да реши въпроса за 24-часовото разположение, което са принудени да дават личните лекари, да се дадат пари за това нещо, да се явят една малка група от хора, която да казва "не", показва всъщност, че те работят срещу интересите на собствените си членове и искат единствено да запазят статуквото", коментира Константинов.

Той припомни думите си от преди два дни, че същност идеята е да се осигурят средства и който желае да продължи по сегашния начин, а който иска да направи групова практика и да дава дежурства.
"Вече има случаи, където самите лични лекари плащат от джоба си пари на спешни центрове да поемат това дежурство. След като имаме вече създадена структура, парите, които ще им дадеме, ще могат да отидат точно за такава структура. Абсолютно нищо лошо не виждам. Но ако никое от тези изисквания не се спази, просто остават да работят по старому“, добави министърът.

Преди дни здравното министерство обяи, че ще се намали общият бюджет за спешна помощ през 2011 г. с 50%. Причината била, че пред спешните кабинети на болниците са преминали около 900 000 души, като реалните спешни случаи са били едва 30%. Останалите случаи е трябвало да се пренасочат към извънболничната помощ.

Днес от ведомството уточниха, че с готвените промени за общопрактикуващите лекари са заделени 9 млн. лв. в бюджета на НЗОК, които ще се разпределят за осигуряване на непрекъсната медицинска помощ в извънболничната сфера. По този начин всички здравноосигурени пациенти ще имат възможност да получат медицинска помощ по всяко време на денонощието. В същото време спешните портали на болниците ще бъдат разтоварени от неспешните пациенти, които сега поради липса на други възможности отиват там, се казва в съобщението.

Сдружението на общопрактикуващите лекари обаче определи като недомислена идеята на министерството да спести пари от спешната помощ, като очаква да бъдат организирани денонощни кабинети с дежурни лични лекари.
"Това, което е предложено, не става и е пълна глупост, оправдание да се изхарчат едни пари по-малко, за да не се дадат повече в спешната помощ. Настояваме този експеримент да бъде спрян", обяви председателят на сдружението Любомир Киров, цитиран от "Дневник.