Огромна е ползата от групите на "Анонимни алкохолици" в България. Това заяви д-р Цветеслава Гълъбова, директор на Държавна психиатрична болница "Св. Иван Рилски", след тричасова среща между лекари от водещи болнични заведения и представители на "Анонимни алкохолици", която се проведе снощи в София.

"След изписване от психиатричните отделения, пациентите ни с алкохолна зависимост най-често отново се връщат към злоупотреба, защото попадат в същата среда и защото алкохолизмът е хронично заболяване. Те могат да поддържат трезвостта си и да продължат възстановяването си в групите за взаимопомощ на "Анонимни алкохолици", потвърдиха единодушно експертите, лекуващи зависимости. Удивен съм да видя на едно място толкова алкохолици с дълга трезвост по 4, 7, 10, 15, 24 години, защото при нас в отделенията алкохолно зависимите се връщат с рецидив след около няколко месеца до една година за ново лечение", заяви Красимир Костадинов, психиатър във Военна болница.

"На фона на тази всеобща деструкция на обществото и влошените междуличностни отношения, групите на "Анонимни алкохолици" са нещо човешко и топло, което работи. Убедена съм в ползата от работата на тази алтруистична общност", пък заяви доц. Соня Тотева, дългогодишен директор на Националния център по наркомании и съосновател на АА в България през 1989 г.

"В другите държави лечението от алкохолизма е държавна политика, при извършено престъпление в пияно състояние на нарушителя се предлага или да влезе в затвора, или да посещава сбирки на "Анонимни алкохолици", припомни д-р Владимир Николов, директор на Националния център по наркомании.

"Вече от няколко години в Държавна болница за активно лечение на наркомании и алкохолизъм в Суходол редовно се провеждат сбирки на "Анонимни алкохолици" и "Анонимни наркозависими" и ние работим с тези хора заедно в помощ на пациентите", допълни Николов.

"У нас няма разбиране, че зависимите имат нужда от нормални клиники. В момента те са принудени да се лекуват в психиатриите, тъй като в международния класификатор на болестите на СЗО алкохолизмът е психиатрично заболяване. По проблема с болничното лечение на хора със зависимости не се прави нищо", каза още д-р Гълъбова.

Според нея делир при алкохолно зависимите с остра интоксикация трябва да се лекува в звената за интезивни грижи, а не в психиатриите, където няма никакви условия за това.

"Заради тоталния отказ на екипите да приемат за лечение алкохолик в тежко състояние, в България смъртността при делир е 20%", допълни д-р Гълъбова.

Лекарите, присъствали на срещата с представители на "Анонимни алкохолици", са убедени, че общността АА е една от най-добрите поддържащи терапии при алкохолизъм и се ангажираха да информират своите колеги за дейността на движението, както и да проучат възможностите за провеждане на сбирки с лежащоболни пациенти по места. Такива сбирки се провеждат вече в 5 от общо 12-те психиатрии, в които има алкохолно зависими. Това се случва в психиатричните отделения на болниците в Раднево, Кърджали, Враца, Варна, София и други.

"Ние, от "Анонимни алкохолици", дължим живота си на отдадеността и професионализма на лекарите", заяви Тони П.

Той припомни, че принос във възникването на общността през 1935 г. на САЩ има и д-р Карл Юнг, който е водил кореспонденция с основателя на движението АА - Бил Уилсън. Двамата достигат до прозрението, че за справяне с болестта алкохолизъм е жизненоважен и духовният опит.

С консенсус от 2016 г. Световната здравна организация препоръчва на лекарите да включат към био-психо-социо модела за лечение на алкохолизъм и определението спиричуъл (Spiritual - духовен)", уточни д-р Николов.

"Ние сме благодарни и дължим нашата 12-стъпкова програма и нашия живот на лекари. Лекарите ми спасиха тялото в многобройните ми влизания в болница за детокс след запой, а "Анонимни алкохолици" ми спасиха душата", разказа Таня С., без рецидив от 9 години.

"Анонимни алкохолици" е общност на мъже и жени, които споделят помежду си своя опит, сила и надежда, за да разрешат общия си проблем и да помогнат на други да се възстановят от алкохолизма. Единственото изискване за членство е желанието да се спре пиенето. Няма такси или вноски за членуване в АА; общността се издържа сама чрез собствените си волни дарения.

АА не е свързана с каквато и да е секта, религия, политика, организация или институция; не желае да се включва в обществени спорове; не подкрепя и не се противопоставя на каквито и да е каузи. Главната цел на общността "Анонимни алкохолици" е да останат трезви и да помогнат на други алкохолици да достигнат до трезвост.

В света днес има над 120 хил. официално регистрирани групи на "Анонимни алкохолици", в които членуват над 2 млн. алкохолици. В България сбирки на АА се провеждат в София, Варна, Бургас, Пловдив, Стара Загора, Гоце Делчев, Плевен, Велико Търново, Хасково, Сливен, Ямбол и др. Информация за точните дни и часове за провеждане на сбирките по градове, както и още информация за движението, може да се види на интернет страницата на АА: www.aa-bg.dir.bg.