Скандал избухна между болниците и НЗОК, след като възникнаха притеснения, че лекарите и болниците ще се наложи да връщат пари на Касата, които са получили по време на кризата с коронавируса и двата месеца извънредно положение. 

"Няма да се връщат пари", категоричен бе днес пред БНР д-р Иван Кокалов, член на Надзорния съвет на НЗОК. 

По думите му, става дума за грешно тълкуване на извадка от заседанието на Надзорния съвет.

НЗОК подпомогна болници, лекари и зъболекари в кризата. В Закона за извънредното положение на Касата е било дадено право да се договаря с професионално съсловните организации на лекарите и зъболекарите как ще се финансират и бяха договорени 85%.

Д-р Кокалов заяви, че всички болници вече са получили въпросните 85% с цел да системата да продължи да функционира въпреки спирането на някои от дейностите.

Той обясни, че още няма ясна информация колко струва лечението на пациенти с коронавирус. Той бе категоричен, че лечението на COVID-19 няма нужда от пътека, а големият проблем при него идвал от престоя в болницата заради по-дългата рехабилитация и лечението и на другите заболявания на пациентите.

Там, където се лекуват такива форми, ще се плаща според отчета, а не само 85%.

Според д-р Кокалов, ако няма изненади, бюджетът на НЗОК ще издържи на пандемията.

От своя страна д-р Георги Миндов от Дружеството на софийските общопрактикуващи лекари обясни, че в методиката не фигурират текстове за последващо авансово плащане.

Той обясни, че им е било забранено да извършват около 50% от дейността им и подчерта, че лекарите през цялото време са били на работното си място, без дори да са получили предпази средства. Целевата субсидия е отишла за покриване на риска и закупуване на тези средства.

И лекарите, и зъболекарите вчера бяха категорични, че няма да връщат пари на НЗОК.

"Никъде не се предвижда никой да връща средства. Няма такъв проблем", категоричен бе днес и министърът на здравеопазването Кирил Ананиев.