Новата наредба, издадена от здравния министър, поставя акцента и отговорността върху личните лекари. В нея липсва думичката "само" от понеделник до четвъртък, тоест приоритетно ще се ваксинират хората над 60 години. Няма да връщаме хора, имаме от всички видове ваксини. Ако отиде някой под 60 години, няма да бъде върнат, а ще бъде записан за петък, като е възможно да бъде и ваксиниран особено ако имаме отворен флакон. Това заяви в студиото на "Денят започва" по БНТ д-р Георги Миндов, председател на Сдружението на софийските общопрактикуващи лекари.

По думите му е по-удобно за младите да бъдат ваксинирани в празничните дни или късно вечер след работа.

"Статистиката спря хаоса и нормализира нещата. В дните, когато ваксинират общопрактикуващите лекари, а това са делничните дни, трикратно се увеличава броят на ваксинираните лица. Дните, когато почиваме, 3 пъти по-малко са ваксинираните. Все още има много неваксинирани хора, които се колебаят", допълни д-р Георги Миндов.

Според него с новата наредба, благодарение на логистичните пунктове, опашките, на които се редят личните лекари, ще спрат.

"Днес ще стане ясно къде ще бъдат тези пунктове, ще бъде обявено. Нямаме лимит при заявяването на количествата на ваксините, единствено "Модерна" е до изчерпване в момента. РНК са най-предпочитани, имаме достъп и до ваксината на "Джонсън и Джонсън", досега аз лично не съм хвърлял доза. Личните лекари могат да имунизират и в домашни условия, когато се налага, обясни лекарят.

" Трябва да има щаб, докато има извънредна епидемиологична обстановка", каза още д-р Георги Миндов.