Специалистът по УНГ-болести д-р Дончо Дончев от ВМА, който е станал доброволец в борбата с коронавируса в разгара на заразата в болницата, днес дарява плазма, след като е преболедувал тежко болестта, но се е излекувал. Това съобщиха от ВМА, подчертавайки благодарността си към своя колега. 

"Д-р Дончо Дончев - лекар по професия и по призвание! Той е УНГ-специалист, един от най-обичаните лекари от децата. На стотици от тях е помогнал отново да чуват", написаха от здравното заведение.

От там описват опита му - участия в няколко военни мисии зад граница.

"Преди два месеца, по желание, влиза в нова битка, но този път срещу невидим враг. Става доброволец при специалистите по инфекциозни болести, които са на първа линия срещу COVID-19. Защо ли? Защото вижда "как колегите му вече работят след предела на силите си. След месец и половина денонощен труд - от лекар в клиниката става пациент. Оказва се, че невидимият враг е стигнал и до него. Така д-р Дончев започва нова битка - тази за собствения си живот. А благодарение на усилията на колегите си Катедрата по ифекциозни болести на ВМА успява да я спечели. На 19-ия ден вече е изчистен от вируса", обясняват историята от ВМА.

Той обаче извършва благородно дело, след като се излекувал - дарява плазма за болни пациенти.

"Той веднага поема нова мисия - дарява плазма, за да помогне на други заразени с COVID-19 да живеят", пишат още от болницата.

А неговите преживявания:"Като изключим болестта, най-трудно ми беше през първите 2-3 дни, докато вляза в ритъма на колегите", казва д-р Дончо Дончев.

А какво е научил: "Знаех, че колегите-инфекционисти са сред най-ерудираните ми колеги, но сега се убедих, че са най-необикновените лекари във ВМА. Там видях и много млади хора - стажанти, студенти, които съвсем безрезервно и безкористно се бяха включили в тази мисия - работа с неизвестното, и то в една много заразна обстановка".