Какво е Тодоровден без кушии? Конни надбягвания бележат празникът днес, наричан още Конски Великден. На много места в страната се организират различни състезания: За най-красив кон, впряг, писана каруца и други. Кулминация на празненството е т.нар. кушия - надпрепускването с ездачни коне.

Вижте снимки >>

Премиерът Бойко Борисов присъства на традиционната кушия в каолиновското село Пристое.

На Тодоровден премиерът Бойко Борисов беше в шуменското село Пристое

Снимка: Личен профил на Бойко Борисов във Фейсбук

"Днес е празник и няма да говорим за политика. Благодаря на всички гости на кушията в с. Пристое, че пазят традициите и ги предават на младите. Впечатлен съм от бързите коне, уменията на жокеите и организацията на състезанието", написа Борисов в фейсбук профила си и пусна видео оттам.

Премиерът не спря да разговаря и да се снима с хората в селото, като ги разпитваше как са, какво работят и взаимно си честитяха празника.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова също откри конен турнир в село Садовец, община Долни Дъбник.  Нинова честити Тодоровден на събралите се хора и ги поздравила с почитането на традициите. 

"На този ден Св.Тодор отишъл при Бог да помоли по-бързо да дойде лятото и да стопли земята. Пожелавам ви да има топлина и светлина в семействата и домовете ви. Поздравявам ви, че почитате традициите", каза Нинова и пожела успех в участниците в съсезанието.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова откри конен турнир в плевенското село Садовец

Снимка: Личен профил на Корнелия Нинова

"Конният спорт не е лесен. Той изисква постоянство, характер и любов към животните. Но той и дава много - учи на дисциплина и издръжливост. Поздравявам организаторите. Честит празник и на всички именици", каза още Нинова.

По традиция в квартал "Бенковски" в столицата също се проведе надпреварата с коне под инициативата на Столичната дирекция на вътрешните работи и с подкрепата на столичния район "Сердика".

Тодоровден в столичния квартал "Бенковски"

Снимка: "Булфото"

Тодоровден в столичния квартал "Бенковски"

Снимка: "Булфото"

В кушията в село Лозен се вкюлчи и дизайнера Мира Бъчварова.

Снимка: БТА

С теглене на товар бе отбелязан празникът на коневъдството и на конния спорт Тодоровден в Костинброд.

С теглене на товар бе отбелязан празникът на коневъдството и на конния спорт Тодоровден в Костинброд

Снимка: БТА

Стотици гости дойдоха и в Бачево специално заради кушиите - състезанията с коне, които се провеждат в местността "Власовица" и които са демонстрация на здравата връзка между човека и коня. През последните години селото се утвърди и като център за конен туризъм със своите пет коневъдни стопанства.

Всяка къща в Бачево специално се подготвя за Тодоровден. Хората обличат празнични народни носии, но най-много време се отделя за подготовката на конете, които също са в цветна премяна. След празничната литургия в храма всички отиват на площада, предаде БНР.

Особено вълнуващи са старите ритуали, свързани с конския Великден, както го наричат тук. Младите невести се покланят на свекървите си и им поднасят хлебни питки с формата на подкова или кон. Захранването на животните също спазва строги правила- те се захранват последователно със захар, царевица, пшеница и орехи.