Курсант старши сержант Пресиян Първанов от Факултет "Общовойскови" на НВУ "Васил Левски" във Велико Търново, който пострада тежко по време на учение край Чешнигирово, е изписан от болницата и е в добро здравословно състояние. Това съобщи служебният министър на отбраната Георги Панайотов по време на брифинг относно намерената черната кутия на разбилия се в Черно море изтребител МиГ-29.


Инцидентът стана в началото на юни. При изпълнение на парашутни скокове курсант се приземява върху короната на дърво. По време на спасителната акция курсант Първанов, който се притичва на помощ, пострада тежко.

Клон се счупи и го удря по главата, при което той получава тежка черепно-мозъчна травма и е опериран е в Пловдив.

Курсантът е транспортиран до ВМА - МБАЛ-Пловдив, след което и до УМБАЛ "Свети Георги", за животоспасяваща операция в Клиниката по неврохирургия.

Още един военнослужещ пострада тогава при скок с парашут в района на летище "Чешнегирово". След нормално напускане на самолета редник Антон Гинев от военното формирование 52 630 - Пловдив, от състава на Съвместното командване на специалните операции, се сблъсква във въздуха с друг парашутист от същия заход.

В резултат на това при приземяването получава фрактура на десния крак.