Мюсюлманите посрещнаха Курбан Байрам с молитви на открито и социална дистанция. У нас около 700 000 души, самоопределили се като мюсюлмани, празнуват Курбан Байрам в продължение на четири дни, в които семействата се срещат и си вземат прошка. Празнува се в продължение на четири дни, в които семействата се срещат и си вземат прошка.

Вижте снимки >>

Президентът Румен Радев, премиерът Бойко Борисов и председателят на НС поздравиха мюсюлманската общност у нас по случай празника им.

В поздравителния си адрес държавният глава изразява своето дълбоко уважение към религиозната традиция на българските мюсюлмани и подчертава, че дните на големия празник, които са съкровено изживяване за всеки вярващ, припомнят смисъла на духовното израстване, човешка съпричастност и взаимна толерантност.

Нека тези ценности продължават да са защита в изпитанията, път към личното и общественото благоденствие, заявява държавният глава, цитиран снощи от прессекретариата на държавния глава.

Премиерът Бойко Борисов поздравява мюсюлманската общност в България по случай Курбан Байрам.

"Честит Курбан Байрам на всички мои приятели мюсюлмани и на техните семейства! Бъдете здрави и щастливи. Свещеният празник учи на смирение, уважение и подкрепа, благодарение на които и до днес живеем мирно и в дух на толерантност", написа и премиерът във Фейсбук.

"Поздравявам всички мюсюлмани по случай свещения религиозен празник Курбан Байрам. Скъпи приятели, желая Ви сговор, вяра и добросъседство", написа във Фейсбук председателят на Народното събрание Цвета Караянчева.

Няма по-висше благо от споделената радост, от подарената надежда, от дадената прошка. Няма нищо по-ценно от обичта и подкрепата, от духовното просветление и чувството за общност, пише Караянчева. "Нека силата на разума направлява делата Ви. Ръцете Ви да творят и съграждат, усмивката Ви да сгрява, думите Ви да лекуват. Само смиреното сърце е способно да отвърне на агресията с мир, на словоблудието - с мъдрост, на ненавистта - с човещина. Бъдете честити! Хубави празници!".

При строги мерки за здравна безопасност мюсюлманите посрещнаха Курбан Байрям. Заради пандемията от коронавирус и удължената противоепидемична обстановка молитвите отново бяха на открито със спазване на социална дистанция.

Курбан Байрам в Хасково - стотици мюсюлмани посрещнаха празника на игрището в парк "Ямача"

Снимка: Булфото

В Кърджали стотици вярващи коленичиха на футболното игрище на пазара, като всички носеха свое молитвено килимче.

"В град Кърджали, в централните ни джамии, предприемаме такива мерки, както по време на Рамазан Байрям, спазваме социалната дистанция от метър и половина. Всички вярващи идват с маски, тези, които нямат, ние сме осигурили маски за тях. Родителите, възрастните от нашите семейства ще покажем необходимото уважение към тях, тоест целуване на ръце, но към по-големите, на които целувахме ръце досега, задължително ще им казваме само честит Байрям", каза районният мюфтия Бейхан Мехмед пред БНР.

Снимка: БТА

Коронавирусът обаче няма да попречи да се спази традицията - жертвено клане на овен или теле. За празника вече са приготвени 210 курбана за нуждаещите се в област Кърджали.

Още 2 000 души ще получат консервирано месо по инициатива на Районното мюфтийство.

Снимка: БТА

Десетки мюсюлмани и в Търговище се включиха в празничната молитва на открито рано сутринта. За втори път тази година Байрам намаз се отслужва на градския стадион в парка "Борово око", заради пандемията от COVID-19.

"За мюсюлманите у нас и по целия свят това е специален ден. Дават се курбани, иска се прошка от по-възрастните", обясни Ахмед Хасанов, заместник главен мюфтия.

Духовникът поясни, че курбанът се дава от заможните хора, а част от жертвеното животно се раздава на нуждаещи се. Подрежда се празнична трапеза, на която се събира семейството. "Курбанът е средство за приближаване към Бога", допълни той.

За Курбан Байрам Хасанов пожела на всички хора здраве, да има берекет по земята, да се уважаваме и да съжителстваме в толерантност и с разбиране, както и досега.

Снимка: БТА

Във Варна мюсюлманите се събраха на стадион "Локомотив".

Курбан байрам е един от най-големите мюсюлмански празници, който се свързва със силата на вярата и се ознаменува с жертвоприношението на животно като израз на благодарност към Всевишния. Символизира смирението, покаянието, помирението и опрощението, затова го наричат празник на милосърдието и прошката. Основната му цел е да сближи общността на хората, изповядващи исляма. Празникът продължава 4 дни като акцентът е поставен на първия ден, когато мъжете се събират на празнична молитва - байрам намаз и се коли курбанът.