Хората, които сега са ваксинирани, задължително трябва да продължат да се пазят, въпреки че за тях вече рискът намалява. Това заяви главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев пред bTV.

"Все още няма доказателства, че веднага след първата доза всички получаваме такова ниво на имунитет, което е предпазно и със сигурност не могат да се разболеят. Вероятно с по-високите нива ние няма да караме тежко заболяването, но все пак идеята е човек да е изцяло предпазен. Никъде производителите на ваксината не гарантират, че само с една доза ще се осигури имунитет", допълни Кунчев.

"Най-голямото количество ваксини, което сме поръчали е на "Астра Зенека", но развитието на нещата е много динамично и аз не съм сигурен дали с течение на времето няма да има корекции. До момента имаме 6 договора за ваксини, но в момента се водят преговори и със седма фирма."Астра Зенека" бе направена по по-позната технология и бе доста по-напред в получаването на разрешение и е една от първите, която очаквахме да пристигне". отговори той на въпроса дали масовата имунизация у нас ще се извършва с ваксината на "Астра Зенека".

"Усещам едно голямо нетърпение по отношение на ваксините, което ме радва", допълни доц. Кунчев.

"Предполагам, че редът ми за ваксинация ще дойде в следващите 1-2 седмици, в момента, в който завършим имунизацията на колеги, които наистина работят на първа линия като сина ми. Дори да не сме завършили изцяло ваксинирането на цялата здравна система, в момента, в който обхванем хората на първа линия, може да започнем вече с хората от първите домове за възрастни хора, където все още не е имало заболявания. Видя се вече, че процесът е напълно нормален и безопасен. Хората се поуспокоиха и повече са желаещите да си сложат ваксина. При учитeлите процентът желаещи да си сложат ваксини е около 40 на сто, но продължава да расте", каза още той.