Реалистично е масовата ваксинация срещу Covid-19 у нас да започне до края на април, като хората, които нямат личен лекар, ще бъдат имунизирани в регионалните здравни инспекции. Това съобщи главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев, който се ваксинира срещу заболяването в Столичната регионална здравна инспекция.

Ако следващата ваксината на "АстраЗенека" получи одобрение от Европейската агенция по лекарствата в края на месеца, както беше обявено, е реалистично масовата имунизация у нас да започне през април, каза още Кунчев и добави:

"Ние вече в повечето райони довършихме първата фаза. Започнахме работа с училище, със старческите домове, има възможност много бързо да преминем към третата."

По повод твърдения на австралийски учени, че ваксината на "АстраЗеника" едва ли ще достигне обявената от компанията 90% защита, главният държавен главен инспектор заяви, че докато не излезе кратката характеристика на ваксината от "АстраЗенека", е спекулация да обсъждаме какъв е процентът й на защита.

Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев се имунизира срещу COVID-19 в 10:30 ч., в сградата на Регионална здравна инспекция - София.

"Надявам се да не настъпят някакви странични реакции, че утре съм на брифинг", заяви в кръга на шегата пред медиите той преди поставянето на инжекцията.

Снимка: БТА

"В света вече има 30 млн. ваксинирани. Първоначалните колебания, страхове и всичко, което хората си мислеха, че може да се случи, очевидно не става. Профилът на безопасност на ваксините е чудесен, надявам се че така ще бъде и за следващите", заяви той след имунизацията.

Снимка: БТА

До края на месеца ще бъде изработена и след това предложена за одобрение от Министeрския съвет програма за обследване на налични антитела след ваксиниране срещу COVID-19, съобщи още главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев.

По думите му обследването ще започне през февруари и ще включва 1000 - 1200 мъже и жени на различна възраст и ще продължи в период от две години. То ще проследи и колко траен е ефектът от имунизацията.

Все още не се знае със сигурност колко дълго ще продължи защитата и това може да варира при различните ваксини. Вероятно ще продължи поне няколко месеца, но може да се наложи повторно ваксиниране. Изследователите изучават това внимателно.

"Личното ми мнение е, че ваксината предпазва около година, но никой не може да бъде 100 процента сигурен", каза Кунчев.

Снимка: БТА

За случаи на разболели се от коронавирусната инфекция след поставяне на първата доза ваксина Кунчев коментира, че между първата и втората доза на ваксината не се изгражда висок титър на антитела и те не предпазват. Заразените ще бъдат ваксинирани с втората доза, ако болестта протича в лека форма, в противен случай - ще се изчака.

Снимка: БТА

Кунчев изрази тревогата си от евентуално отваряне на ресторантите на 1 февруари, както заявиха намерението си ресторантьорите. Диалозите са много тежки, но за някои периодът е дълъг -10 месеца, за други - 3-4, има и тежки моменти, тъй като има цели семейства, заети с този бизнес, които останаха без работа, посочи още Кунчев. Утре ще се вземе решение, добави той.

По думите му трябва отговорно да се вземе решението кога да отворят ресторантите и до колко часа да работят. Две седмици след това ще решим дали да се отворят и нощните заведения. По думите му, ако се отвори търговската част на моловете, няма особен риск, но трябва да се избегнат социалните контакти на местата за събиране на деца и възрастни.