Последните няколко седмици има подмладяване на заразените с COVID-19 у нас, рисковата група продължава да е същата - над 65 години и със придружаващи заболявания. Това каза по bTV главният държавен инспектор д-р Ангел Кунчев.

"50 на 100 от новоизлезлите положителни и влизащи в болница са под 65 години. Все по-често срещаме случаи, не всички са тежки, със сериозна клиника на хора без придружаващи заболявания", каза още Кунчев.

Той поясни, че се задържаме на 5% положителни проби. Кунчев добави, че почти доближаваме до критичната граница на хоспитализирани, сега са 699:

"Стигнем ли 1000, ще затрудни системата, на отделни места, не навсякъде, все пак системата се справя, ако се запълни и резервът, ще създаде проблем това."

Не мисля, че ще се върнат мерките през есента, би могло да се говори, ако има драстичен скок  и системата не може да поеме болните, добави Кунчев.

Той бе категоричен, че не е вярно, че хора с коронавирус умират от придружаващи заболявания, а не от COVID-19.

Има наблюдения в "Пирогов" и Александровска, изводът е ,че огромна част умират от усложненията на коронавируса, а не от придружаващи заболявания. Освен това английско проучване показва, че 92%, от хората, които влизат с COVID-19, умират от него", обясни главният държавен здравен инспектор.

Кунчев каза и че се повишава заразяването в офисите.

Директорът на "Пирогов" проф. Асен Балкот също коментира пандемията у нас.

"Бързото разхлабване на мерките и дълго подтисканото чувство, че трябва да спазваме някакъв контрол, направи хората абсолютно непредпазливи, дори ги накара да мислят, че няма такава инфекция. Това доведе до трайно нарастване на броя на заразените", каза той  в Сутрешния блок на БНТ.

До момента само в "Пирогов" сме лекували и лекуваме 91 пациенти, от които 51 са изписани, допълни той..

По думите му трайна е и тенденцията около 14-15% от заразените постъпват в болница за лечение. Около 5% от тях са в тежко състояние и се нуждаят от реанимация.

Подмладяването на "заразените" той обясни така:

"Рязко спадна възрастта на нуждаещите се от болнично лечение, защото младите са най-активната група хора, които не се и съобразяват с мерките, които бяха наложени - младите между 20 и 45 години. Прави впечатление, че възрастните хора все още се страхуват, спазват мерките и постъпват правилно, като носят маски не само в затворени помещения, а и докато са на улицата", подчерта проф. Балтов.

Той прогнозира, че до края на септември случаите на заразени с COVID-19 вероятно ще бъдат над 20 000.

Новите потвърдени случаи на коронавируспрез изминалите 24 часа са 250, показват данните от Единния информационен портал. Направените PCR тестове за последното денонощие са 5330. Най-много заразени са били установени в София - 55, Пловдив - 24, Благоевград - 22. Общият брой на заразените у нас вече е 10 871, като 4750 са активни.