Въпреки забраната за провеждането на емблематичния за Разлог кукерски фестивал "Старчевата", кукери от града все пак излязоха маскирани по улиците, за да гонят злите сили в първия ден от новата 2021 година, съобщи БНТ.

Сурвакарските групи спазиха разпорежданията и не се събраха на централния площад в града, където по традиция хиляди се стичат от цялата страна за да гледат танца на чауши, мечки и моми и момци в народни носии.

Рано сутринта около 50 души от махала "Крапата" в Разлог спазиха вековната традиция - облякоха костюмите, сложиха звънците и съпроводени с музика, излязоха по улиците на квартала.

"Тук сме, за да отбележим първо настъпването на Новата година, второ - да спазиме една вековна традиция, която не е спирала с векове и не на последно място - да приповдигнеме духа на съкварталците, на всички, хората имат нужда от това", споделя ръководителят на кукерска група Христо Копанаров.

Заради въведените противоепидемични мерки, участниците във фестивала бяха по-малко, липсваха и традиционните хора и зрители от страната.

"Ние сме израснали с тази традиция и искаме да си я поддържаме. Спазваме някакви мерки, спазваме дистанция, всичко е както трябва, но просто меракът си е мерак. Ние сме родени с този мерак", каза Татяна Финдрина.

"Ограничението е да си проведеме карнавала в границите на квартала, което нас ни устройва идеално", допълн Христо Копанаров.

Полиция следеше празничното шествие да не излиза от квартала. Тази година за първи път традиционните кукерски игри в Петрич, Разлог, Банско, Симитли и Благоевград бяха отменени заради пандемията.