16 кукери от Перник гониха злите сили в Народното събрание. Те участват в Международния фестивал на маскарадните игри "Сурва" всяка година и днес бяха в парламента за откриването на изложба със снимки от досегашните му издания.

Вижте снимки>>

Кукерите разиграха специални танци, за да изгонят всички зли сили и новата годината да бъде здрава, успешна и щастлива.

Снимка: БТА

"Колкото по-силно удрят чановете на кукерите, толкова повече се очиства земята и злото бяга от нас", коментира председателят на Народното събрание Цвета Караянчева. Надявам се, че с вашето присъствие парламентът наистина ще се избави от злите сили, обърна се тя към кукерите.

Снимка: БТА

Караянчева отбеляза, че кукерският фестивал в Перник е най-големият в България и на Балканите и традицията трябва да се подкрепя. Поздравления за изложбата, защото тя ни докосва до атмосферата на този фестивал, каза тя и покани присъстващите на 25 и 26 януари в Перник за 28-то издание на "Сурва".

"Аз бях там миналата година и тази година пак ще бъда, чувството е уникално", сподели Караянчева.

Това, което ще видите, ще остане завинаги в сърцата ви, добави тя.

Фотографската изложба представя колорита на мащабното събитие. Снимките са на фотографите Асен Великов, Георги Димитров и Йордан Йорданов Дълес, които от години запечатват магията на автентичния обичай и фестивала.

Снимка: БТА