Очаквам да ми предложат ясна методика за определяне на агресивност. За да може да се спазва законът такъв, какъвто е, с ясни параметри и критерии, и да не се обяснява, че едно куче, което е нахапало човек, не е агресивно, каза кметът на София Йорданка Фандъкова, цитирана от "Фокус".
В Оперативния щаб за проблема с бездомните кучета са поканени представители на организации за защита на животните: „Четири лапи”, Animal Rescue България, австрийската и немската организация „Помощ за животните".

От началото на 2012 г. има два смъртни случаи след нахапване от бездомните кучета - през април на проф. Ботьо Тачков в "Малинова долина" и през юни на Христо Панков в "Редута".

След акцията по кастрирането на кучетата в ромските махали и квартали, ще започне акция по безплатна кастрация и поставяне на чип на домашните кучета и в крайградските райони.
Много от кучетата по софийските улици, пристигат вече бездомни от околните селища, коментираха от “Четири лапи“.

Съседните села и градчета от години изхвърляли некастрирани кучета в столицата. Напоследък дори има увеличение на тези тенденция и кварталите се пълнят с кучета, карани с бусове от малките населени места.

Собствениците обаче имали право да не допуснат проверяващите в имотите си. За да влезе дома им проверяващ е необходимо полицейско разпореждане.

Записването за безплатна кастрация става при еколога на съответния район. Животните се обезпаразитяват, ваксинират и чипират и тогава се връщат на собственика. Това обаче не го освобождава от такса за домашния любимец.

В рамките на Столичната община има 4 малки града и 34 села. Около 100 хиляди столичани живеят в села и малки градове, където почти няма къща без куче.

Броят на регистрираните легално живеещи животни в столицата е около 10 хиляди. Според неофициални данни, истинската бройка на домашните кучетата в рамките на Столична община е поне 150 хиляди.