Измененията ще бъдат внесени в деловодството на парламента до края на седмицата.
От началото на 2012 г. има два смъртни случаи след нахапване от бездомните кучета - през април на проф. Ботьо Тачков в "Малинова долина" и през юни на Христо Панков в "Редута".

Ще се изготви национална програма, която да стопира практиката някои общини да изнасят в съседните бездомните си кучета. Ще се създаде и национален регистър, в който ще бъдат записани не само домашните любимци, а и уличните кучета. Всички те ще са с електронен чип.

Санкциите за собственици, които изоставят питомците си, ще стане от 500 на 1000 лв. "Когато кучето има чип, ще може да се проследи кой е неговият собственик и който го е изоставил ще си понесе отговорността", обясни депутатът от ГЕРБ Александър Ненков.

Агенцията за безопасност на храните ще изготви методология, по която ще се казва дали едно куче е агресивно, или не. Сега това се решава от комисия, в която е включен управител и ветеринар на приюта и представител на неправителствена организация.
Кметът на София Йорданка Фандъкова вече се оплака, че тази комисия трудно стига до единно решение агресивно ли е кучето.

Броят на регистрираните легално живеещи животни в столицата е около 10 хиляди. Според неофициални данни, истинската бройка на домашните кучетата в рамките на Столична община е поне 150 хиляди.