Случаят от 7 юни в асеновградското село Тополово предизвика бурна обществена реакция. Прокуратурата се самосезира след публикации в медиите и на 12 юни образува досъдебно производство срещу Иванов.

Срещу него бяха повдигнати обвинения за грубо хулиганство и убийство на животно по особено жесток начин. По първото обвинение Райчо Иванов можеше да получи от 1 до 5 години затвор, а по второто - от 1 до 3 години.

Делото бе гледано по съкратената процедура, след като подсъдимият призна вината си, поради което му е наложено по-ниско наказание, предаде Plovdiv24.bg.
 
Пред магистратите Райчо Иванов каза, че съжалява за постъпката си, съобщи в. "Марица". По думите му той прибягнал до зверския акт, защото кучето скочило да хапе него и внучето му.

Пред сградата на съда пък имаше протест на защитници на правата на животните. Сънародничката ни Джулия Стюарт, която живее в Нова Зеландия, внесе петиция с над 125 хиляди подписа за ефективна присъда за Иванов, съобщи БНР. По думите й, ако жестокото престъпление бъде оправдано, има условна присъда или само глоба, такова решение на съда ще изпрати погрешно послание към обществото, че насилието се толерира.

Решението на Асеновградския районен съд може да бъде обжалвано пред Апелативния съд в Пловдив.


Масова смърт на животни е установена тази сутрин в парка до стадион "Славия" в София. Вероятно в резултат на отравяне са измрели живеещи в района кучета, котки и гълъби. Взети са проби, но до момента не е открита отрова.