"Членовете на синдикатите, които намират своето основание да протестират, са там. Не са там тези, които не намират своето основание.Това каза за БНР президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов по повод протестите в страната. Той коментира, че синдикатите не виждат причина да организират своите членове, защото нямат яснота "кой какво иска да прави".

"На мен ми е важно да знам кой какво предлага за след това! Тогава вече има всички основания организацията да се включи в такова нещо или да не се включва. Няма нито една институционализирана сила в момента, която да каже: "Ние организираме това и го организираме заради първо, второ и трето. В момента единствено може да се подозира, заради присъствието в първите дни на всякакви партийни групи, че някой преследва партийния си интерес, което си е тяхно право. Но, на нас ни е важно всички тези, които се борят, какви намерения имат за след това".

Според Манолов поведението на хората, които обвиняват синдикатите в сговор с правителството, защото не участват в протеста, е "инфантилно":

"Ако очакваш, че, плюейки някого, той, за да спреш да го плюеш, ще застане да ти свърши работа, която сам не можеш да си свършиш, това е незряло и инфантилно поведение. Зрелите хора, които са с акъла си, отиват и казват: "Нашите намерение за в бъдеще са следните".

Синдикалният лидер си спомни:

"Още не бяха изсъхнали подписите на конституционните съдии под решението за Истанбулската конвенция и едни, които сега много напират за властта, казаха: "Ами тогава ще сменим Конституцията". И тука тези дни вече взе да се говори "тука трябва да се смени Конституцията". Това моята организация има ясно мнение по този въпрос - че не харесва такава идея, например".

Движения като настоящите протести имат нужда от лидерство, защото в момента не се знае кой какво иска, категоричен е Манолов, който не е сигурен, че има смисъл синдикатът да влезе в активната роля и да представи социални искания на протеста.

"Рискуваме да свършим работата на някой друг без той да си го е заслужил".

Синдикатите правят по няколко протеста на година, на които издигат исканията си, припомни той.

Относно идеята за национална стачка

"Тези неща са възможни, но единствената сила, която е в състояние да организира национална стачка, сме ние, с колегите от КНСБ. Правили сме го три пъти. Последният път беше учителската стачка - 2007 година. Другите два бяха 1997-а в началото и когато свалихме Андрей Луканов през 1990-а година. И двата пъти си въобразявахме, че ще станат различни неща от тези, които станаха. Затова очаквам, ако нещата не се случат по начина, по който описвам, да получим повече от същото. Заради това нямам никакъв ентусиазъм да се включвам в такива инфантилни упражнения. Докато не са ясни параметрите на това, което ще се случи, след като едно такова движение успее, не намирам смисъл да се участва в него".

При участието в стачка хората се отказват от заплащането си за този период от време и трябва да имат изключително сериозен стимул да го сторят, коментира Манолов. Той заяви, че не всички протестиращи в момента са готови на такава жертва, защото се събират след работния ден и призова да не се смесват понятията "протест" и "стачка".