Медицинските служители във Филиала на Спешна медицинска помощ в Горна Оряховица са готови да оттеглят подадените до момента 28 оставки, които депозираха след нападението над техен колега през миналата седмица. Това стана ясно по време на среща на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев с д-р Емил Николов и д-р Деян Георгиев от ФСМП и представители на гражданско движение "Събуди се", което в момента прави граждански патрули на спешния център, съобщиха от Министерство на здравеопазването.

Лекарите са изказали благодарността си към здравния министър за бързата реакция и предприетите от него мерки, за да бъде гарантирана тяхната сигурност по време на работа.

Още в петък министър Ананиев разпореди да бъде осигурена 24-часова физическа охрана на филиала. За една година през него са преминали 11 600 души, а близо 7 хиляди са обслужените адреси. Едва 30 на сто от пациентите, на които е оказана спешна помощ са постъпили в болница.

На срещата са били обсъдени и въпроси, свързани с промяна в Наказателния кодекс при вербална и физическа агресия над медицински лица, ефективното разходване на средствата за спешна помощ, промяна в категорията на труд за спешните медици, санкции за хората, които подават фалшиви сигнали към 112, както и липсата на кадри в системата.

Здравният министър е осъдил посегателствата спрямо медицински специалисти и е заявил, че Министерството на здравеопазването ще реагира с всички възможни мерки при такива случаи. Кирил Ананиев е благодарил на целия екип на ФСМП и ги е уверил, че държавата застава зад тях.