Ситуацията в шуменската болница е критична поради недостиг на медицински персонал. Това съобщават от пресцентъра на областната администрация, след проведена днес работна среща на областния управител проф. Стефан Желев с ръководители на здравните заведения в региона и представители на други институции, свързана с епидемичната обстановка и разпространението на COVID-19.

Директорът на МБАЛ - Шумен д-р Димитър Костов е определил на срещата ситуацията в ръководеното от него лечебно заведение като критична. По думите му пациентите в инфекциозно отделение в момента са над неговия капацитет, разкрива се COVID сектор - и в първо вътрешно отделение, но поради увеличаващия се брой на заразени лекари и медицински сестри е изключително трудно да бъде организирано обслужването на всички пациенти", е отбелязал д-р Костов, цитиран от пресцентъра на областната администрация.

"За да бъде преодоляна тази ситуация, болницата разчита на солидарността и подкрепата на лекари и сестри от други лечебни заведения и от извънболничната помощ", е казал на срещата областният управител проф. Стефан Желев. Според него с цел ограничаване на разпространяването на заразата в областта е необходимо да се извършва по-стриктен контрол към всички, а хората - да бъдат отговорни към себе си и към своите близки.

Апелът на здравните власти към всички е - да се спазват мерките за задължително носене на предпазните маски в закрити помещения, да се избягва струпването на хора, да се спазва физическа дистанция, да се извършва редовна дезинфекция на работното място и вкъщи.

Епидемичната обстановка, необходимостта от затягане на контрола и въвеждането на допълнителни противоепидемични мерки в Шуменско ще бъдат обсъдени на 14 октомври, на друго заседание на Областния кризисен щаб, допълват от пресцентъра на областната администрация.