Международната общност трябва с общи усилия да вземе незабавни мерки за разработване на ваксина срещу коронавируса и за увеличаване на производствените мощности за предлагането й по света. Това изтъкват в съвместна статия, публикувана днес в списание "Форин полиси", управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева и главният икономист на Фонда Гита Гопинат.

Сътрудничеството между страните може значително да намали риска от неадекватно предлагане на ваксина. Светът трябва да действа незабавно, за да координира производствените капацитети в регионите, значително да увеличи ресурсите за производствените съоръжения и да се ангажира да субсидира ваксините за най-бедните, се посочва в статията.

Дори след като бъде открита ваксина, не всяка държава ще има капацитет да произведе достатъчно дози, за да имунизира всичките си граждани, изтъкват представителките на МВФ.

Те подчертават, че краят на световната криза, предизвикана от пандемията, все още е далеч.

По думите им световната икономика проявява признаци на възстановяване след значителния спад, но пълно възстановяване е малко вероятно, без да започне масово използване на ваксина.

Възстановяването остава крехко и неравномерно в регионите и секторите. За да се гарантира, че то ще продължи, е важно подкрепата да не бъде прибързано прекратена, предупреждават Георгиева и Гопинат.