Пушенето ще стане отживелица, а технологиите и иновациите, които правят живота по-качествен винаги променят света. Колкото и време да отнеме това.

Когато става дума за тютюнопушенето обаче, което взима 8 млн. жертви годишно заради свързани с него диагнози като рак, инфаркт, респираторни болести и други, всеки ден е важен. Може ли да се намали вредата от пушенето и адекватен заместител ли са бездимните алтернативи за хората, които не могат да спрат никотина? Електронни цигари, устройства с нагряване на тютюн или шведски снус са най-безопасният начин за прием на веществото, за което учените са категорични, че не вреди, когато не гори?

По тези и други въпроси говорим с английския експерт по обществено здраве Клайв Бейтс и директор на "Каунтърфакшуъл", британска организация за устойчиво развитие и обществено здраве.

Той е бивш директор на британската организация ActiononSmokingandHealth във Великобритания - страната с най-прогресивен подход към иновациите, които намаляват пушачите. Част от стратегическия екип на премиера Тони Блеър през 2003 г., Клайв Бейтс е участвал в множество кампании за борба с тютюнопушенето и намаляване на вредата от тютюна в Обединеното кралство. Страната, която обяви амбиция да стане първият Остров без дим до 2030 г, впрягайки в това здравните си власти и неправителствения сектор.

Каква е тайната на успешната борба с цигарите?

Питаме Клайв Бейтс в специално интервю за Dir.bg по време на конференцията Global Forum of Nicotine във Варшава, която събра световни експерти от медицинските и научните среди с неправителствения сектор, за да обмени последните данни за контрола на тютюна и намалената вреда от тютюнопушенето.

Г-н Бейтс, миналата година Агенцията по обществено здраве на Англия обяви, че електронните цигари са най-ефективният метод за спиране на пушенето, приложен от здравните специалисти на Острова. Какви са последните новини от Обединеното кралство?

Действително, наблюдава се стабилен ръст на употребата на електронни цигари в Обединеното кралство. Те със сигурност започват да изместват пушенето. И със сигурност носят ползи за общественото здраве. Правителството се отнася положително към употребата на електронни цигари - дори по телевизията вървят реклами на правителството, свързани с идеята за преминаване от пушене към електронни цигари. В болниците вече има магазини за електронни цигари, като болничните политики насърчават хората да преминат на тях вместо да продължат да пушат, а препоръките се отнасят включително и към посетителите. Имаме един като цяло либерален пазар и всичко към момента върви в правилната посока, но можем да направим и повече. Например, можем да разрешим на компаниите да рекламират повече употребата на електронни цигари вместо пушене, можем да даваме повече информация за това, че те са по-добър избор в сравнение с цигарите. Можем да направим повече, така че да заглушим някои от безсмислиците, които си пробиват път в новините.

Какви са резултатите от този подход? Намалихте ли пушачите например?

Тютюнопушенето в Обединеното кралство в момента е спаднало до 13%.

От колко?

То бележи постоянен спад в продължение на много години. Според мен е намаляло с около една трета през последните десет години. Средният процент за ЕС е 25%. Така че ние сме постигнали почти наполовина по-нисък процент от средния за ЕС.

Електронните цигари да се предписват с рецепта. Как се възприема тази идея от англичаните?

В Обединеното кралство се говори за това електронните цигари да могат да се предписват с рецепта. Това е една възможност. Ако някои електронни цигари бъдат одобрени като медицински устройства, което още не се е случило, тогава ще стане възможно общопрактикуващите или личните лекари да ги предписват с рецепта, за да помогнат на хората да направят първата крачка от преминаването от пушене на вейпинг. Но тук трябва да подчертая, че това няма да е обичайният начин, по който ще се случват нещата. Обичайният начин ще бъде пушачите да решат да направят нещо различно и вместо да купуват цигари, да изберат електронна цигара. Това ще бъде по тяхна собствена инициатива и те ще плащат със собствените си пари, ще се чувстват по-добре от това и ще продължат да го правят.

Защо според Вас в много държави електронните цигари не се приемат нормално? Въпреки примера, който вече дадох - Агенцията за обществено здраве на Англия ги намира за най-ефективният начин за спиране на пушене?

Електронните цигари очевидно са правилният път и те очевидно дават резултат. Те в много голяма степен са добър заместител на изживяването от пушенето - осигуряват никотин, осигуряват сетивно изживяване, наподобяват движението с ръката към устата при пушене, осигуряват поведенчески ритуал, осигуряват бранд и идентичност и т.н. Всичко това са неща, които хората получават при пушене. Това, което те обаче не осигуряват, са канцерогените, кардиотоксичните вещества, болестите на дихателната система и пр. Тоест електронните цигари дават на хората много от нещата, които те харесват в пушенето, но не и нещата, които хората не харесват. И затова са работещ вариант и заместител на много от аспектите на пушенето. Това на мен ми изглежда съвсем очевидно, то е очевидно и за политиците във Великобритания, но някои хора според мен гледат на електронните цигари като заместване на един вид пушене с друг. И те твърдят, че не се движим напред. Но това не е вярно - рисковете при тези продукти са много, много по-малки. Когато пушачите преминават на тях, допълнителният риск, на който са изложени, се понижава значително, защото токсичното натоварване е много по-малко поради отсъствието на продукти на горенето, отсъствието на дим и същественото намаляване на токсични вещества спрямо цигарите. Мисля, че съпротивата на хората се дължи отчасти на страха от иновациите и отчасти на това, че фокусът се поставя върху никотина, а не върху заболяванията.

Снимка: GFN 2022

Защо се прави това? Днес учени обявиха, че никотинът освен, че не е вреден, може да носи и множество ползи освен удоволствие и дори има надежди, че може да се окаже важна съставка от лекарства за нарушена памет, старческа глухота и дори депресия.

Има привърженици на пълната забрана, които смятат, че хората не трябва да употребяват никотин изобщо. Или пък може би има хора, чиито цели са объркани или които са се оказали неподготвени за нововъведенията и те рефлексивно се опитват да наложат ограничения или забрани. А има замесени и много интереси. Ако цялата ти кариера е била посветена на контрола на тютюна и изведнъж някои създаде продукт, който решава проблема, чието решение си търсил през целия си професионален живот, и този продукт е почти безвреден, на теб какво ти остава? Ти губиш работата или смисъла на съществуването си. Според мен именно такива заинтересовани групи се опълчват на нововъведенията, защото благодарение на нововъведенията те стават излишни.

Според Вас възможно ли е един ден в света да няма цигарен дим, каквито амбиции заявяват лидерите на тютюневия пазар, а и няколко държави чрез програмите си срещу пушенето?

Не само мисля, че е възможно, според мен е неизбежно. Най-добре е да гледаме на този процес като на технологичен преход. Когато се осъществява преход от една технология към друга и когато новият продукт е по-добър от стария, с течение на времето всички ще преминат на него. А новият продукт е по-добър, защото доставя никотин, който хората харесват и заради който всъщност пушат, но го доставя без съпътстващите сърдечни болести, рак, респираторни заболявания и пр., които хората не харесват и от които страдат. Този нов продукт е по-евтин, по-чист и по-удобен. Той не пречи на околните, колкото другите продукти. Не отделя същата миризма, не създава същото усещане за неудобство, като например неудобството от натрапчивата миризма, която остава по косата, дрехите, кожата и т.н. В много отношения това е по-добър продукт и той е достъпен, затова смятам, че постепенно той ще надделее изцяло. Това ще стане държава по държава, възрастова група по възрастова група. Нещата няма да се случат изведнъж, но в крайна сметка чрез процес на съзидателно разрушение, ако щете, цигарите един ден ще загубят своята актуалност. Новото и иновативното винаги помита старото и го превръща в отживелица.

Споменавате, че в началото и електричеството е пържило мозъците на европейците, ако вярваме на антикампанията срещу него от началото на миналия век. Повтаря ли се бунтът срещу иновациите и тук?

Да, и също като възобновяемите източници на електричество, като електрическите автомобили. Но според мен по-добрият пример е с музиката. Ако се замислите как се промениха технологиите, ще си спомните, че първото технологично нововъведение бяха компакт дисковете. Първо бяха плочите от винил, а след това се появиха компакт дисковете. После се появиха чиповете с висока плътност и това даде възможност музиката да се съхранява в плейъри - MP3 плейъри, IPod, такива неща. След това дойде широколентовата връзка, благодарение на която имаме широколентов интернет и стрийминг услуги като Spotify или Apple Music. И всеки път технологията създава нова система за предоставяне на музикално съдържание, която бързо печели широка популярност, защото осигурява по-добра услуга от старата технология. И така новото се разпространява много бързо. Според мен и с вейпинга ще стане така. Хората ще използват електронни цигари, просто защото това е нещо по-добро от пушенето. А след като веднъж хората започнат да употребяват електронни цигари масово, нещата ще започнат да се случват много бързо.

Говорите много за легализацията на снуса във Великобритания - доказана бездимна алтернатива, която намали пушачите в Швеция до 5% и ги направи страната с най-малко болни от рак на белия дроб, който е тясно свързан с пушенето. Има ли някакви новини в тази връзка?

В момента правителството няма желание да легализира снуса. Те получиха доклад от независим преглед, съдържащ препоръки снусът да не се легализира. Аргументът за това е, че новите никотинови пликчета са разумна алтернатива на снуса и няма нужда да се легализира още едно тютюнево изделие. Това според мен не е добър аргумент, защото по мое мнение хората трябва да имат избор. Ако продуктите са с по-малък риск, а те са такива, тогава хората трябва да могат да изберат кое е подходящо за тях, а не правителството да решава вместо тях.

Какво бихте казали за продуктите с нагряване без горене? Имаме добър пример с Япония, където след навлизането на бездимни продукти наблюдаваме масово отказване от цигарите и дори намален брой хоспитализации.

Да, Япония е много добър пример. Там виждаме рязък спад на потреблението на цигари за много кратко време, тъй като изделията с нагряване без горене "отхапват" от пазара на цигари. Това е една впечатляваща история. И трябва със сигурност да се опитаме да приложим този опит навсякъде, но това не значи, че трябва да се фаворизира само един продукт. Трябва да има конкуренция между всички продукти - пликчета, снус, електронни цигари, устройства с нагряване на тютюн. Нека потребителите сами да решат кой е подходящ за тях, а не правителството да решава кой според тях е правилният избор.

Какво бихте казали на хората, които твърдят, че тези продукти не са добри, че са вредни, че има много проучвания, които оборват Вашите твърдения?

В научните изследвания винаги има пристрастия. Но в крайна сметка, когато се вземе кръвна проба, или проба от урина или слюнка и се измерят концентрациите на токсични вещества в кръвта, урината или слюнката - това са т.нар. биомаркери - се вижда, че те са много по-ниски от концентрациите на почти всички опасни вещества при пушачите. По принцип е логично да се смята, че ако излагането на токсини е по-ниско, тогава и излагането на риск от заболявания ще е по-малко, особено като се има предвид, че организмът има своите защитни и възстановителни сили, а излагането на много от тези вещества е много под клинично значимото излагане. Не може да се избегне фактът, че тези продукти са много по-малко вредни. Второто условие е те да изместят пушенето, а не да насърчават допълнително пушене или да са преход към пушене. Събрани са многобройни доказателства от рандомизирани контролирани проучвания, обсервационни проучвания, демографски и пазарни данни, които сочат, че електронните цигари изместват пушенето на цигари. Снусът измества пушенето. Устройствата с нагряване на тютюн изместват пушенето. Именно тези две констатации - по-малък риск и изместване на пушенето - са интелектуалната основа на намаляването на вредата. Хората може да отричат колкото си искат и шумно да цитират проучвания, могат да твърдят, че вейпингът води до рак на белия дроб. Но не води. Това е изопачаване на информацията. Вземете за пример кафето. Няма контрол на кофеина и съответно няма големи конференции, на които се обсъжда зависимостта от кофеина.

Как трябва да се използват регулациите и данъчното облагане на тютюневите изделия, така че хората да спрат да пушат?

Правителството може да направи много различни неща с цел да се бори с тютюнопушенето и да насърчава преминаването от пушене на вейпинг или на нагреваеми тютюневи изделия, или на други бездимни изделия. Относно данъчното облагане: високите данъчни ставки за цигарите, нулевите данъци върху електронните цигари и по-ниските данъци върху нагреваемите тютюневи изделия и никотинови пликчета създават финансови стимули за преминаване към продуктите с намалена вреда. Може би също така трябва да се въведат по-строги ограничения или забрани за реклама на цигари, но да се разреши рекламата на електронни цигари, нагреваеми тютюневи изделия, бездимни изделия като цяло, защото това е форма на реклама срещу тютюнопушенето. Трябва да се улесни пускането на пазара на иновативни продукти и да се предостави информация на хората, за да се чувстват те по-уверени да пробват тези продукти вместо цигарите. Предупрежденията, които се поставят с големи букви върху изделията за пушене, като например "Пушенето убива" трябва да са различни за електронните цигари и нагреваемите тютюневи изделия, например предупреждения като "Тютюневите изделия не са безопасни, но тези продукт (например нагреваемо тютюнево изделие) е значително по-малко рисков от пушенето". Така се дава информация за това, че не бива да приемаме продукта за безопасен, но и че той е по-безопасен от пушенето.

Накрая - каква е Вашата прогноза за края на пушенето в световен мащаб?

Краят на пушенето е неизбежен.

Дали?

Да, абсолютно неизбежен е. То е като примера с музиката. И днес човек може да си купи плоча от винил и има хора, които обичат грамофонни плочи. Но пазарът в огромната си част се преориентира към дигитално съдържание, обикновено в стрийминг услуга или свалено от музикални магазини като ITunes и др. Така и преобладаващата употреба ще е на електронни цигари, нагреваеми изделия или други изделия, при които не протича процес на горене. Според мен това е абсолютно неизбежно, защото ползите за потребителите са значителни. Продуктите вече се предлагат на пазара и хората ще ги употребяват. Въпросът е колко време ще е необходимо за това. В момента според мен всичко би могло да се случи много бързо, но срещу това работят силни противници. СЗО, CDC, FDA, Европейската комисия, много правителства, здравни организации и активисти за контрол на тютюна са изплашени от тази иновация. Затова ние водим тази битка да ускорим процеса, който те се опитват да забавят. Но този процес няма да спре, защото основният човешки интерес е да стигнем до края.