Европейската комисия въвежда единна система за обмен на данни за пробега от годишните технически прегледи на леките автомобили. Платформата вече функционира. Тя е доброволна, безплатна и е отворена за подаване на информация от всички държави-членки, за да бъде проследено техническото състояние на леките автомобили, които се препродават в ЕС.

Идеята е тези километри всяка година анонимно да бъдат споделяни между държавите.

Системата работи, но е доброволна на ниво държави, не и на ниво индивидуални физически лица.

Единната система за обмен на данни за пробега от годишните технически прегледи на леките автомобили ще включва информация за номера на рамата и пробега на автомобила.

"Това означава, че ако си харесам кола на "Горубляне" и ми я продадат на 120 хиляди километра и успея да разбера, че е внесена от Австрия миналата година и в Австрия е минала преглед на 300 хиляди километра, това означава, че ме лъжат. На първо време достъп до информацията ще имат органите на КАТ. Но идеята е в един следващ момент тази информация да бъде достъпна на телефоните на хората, така че още в автокъщата, когато оглеждаш колата, да можеш да провериш колко километра е минала", коментира Андрей Новаков пред БНР, който е в основата на създаването на системата.