В морето край Бургас е открита част от най-голямото потънало стъклено съкровище по нашето Черноморие. Обектът е открит към акваторията на залива "Ченгене скеле" близо до нос Чироза. Сред находките от морското дъно са десетки части от стъклени съдове с изключително качество. Няколко от тях бяха показани днес на пресконференция в двора на Етнографския музей в Бургас.

Снимка: БТА

"Най-много са чашите за вино. Археолозите не искат да спекулират, но предполагат, че те са произведени през 17 век, вероятно някъде в Италия. Работната хипотеза е, че стъкленото съкровище е пътувало с кораб, който се натъква на подводен риф и потъва близо до нос Чироза. Археолозите са на мнение, че ако проучванията под вода продължат, може да бъде локализиран и самият плавателен съд с още от неговата стока", каза директорът на Регионалния исторически музей в Бургас Милен Николов.
Снимка: БТА

От години археолозите знаят, че водолази са намирали тук подобни артефакти, но не и точната локация. Техните предположения се насочиха към акваторията на залива "Ченгене скеле", близо до нос Чироза.

"С подкрепата на Община Бургас бяха извършени проучвания както на брега, така и под вода, които завършиха с интересни открития", добави директорът на музея.

Снимка: БТА

"Проучени са само 3-4 процента от територията в залива "Ченгене скеле". Очакваме още интересни находки. Ще продължим да помагаме на археолозите финансово и логистично. Откритите предмети ще експонираме на място в рибарското селище "Ченгене скеле", където изграждаме етнографски комплекс. Имаме съмнение, че част от интересните находки от залива вече са извадени от водолази назад през годините. Затова призовавам хората, които държат такива предмети в домовете си, да ги върнат в музея, за да направим една внушителна експозиция. Заявявам официално, че Община Бургас ще осигури средства за тяхното откупуване", заяви кметът Димитър Николов.

Освен стъклените предмети, има още неколкостотин находки, открити под водата, които ще попълнят фонда на Регионалния исторически музей в Бургас. Това е тракийска керамика - съдове, работени на ръка, с пластична украса и излъскана повърхност. Останалите фрагменти са от амфори, дъна и стени на местни и вносни купи, червенолакова керамика с релефна украса. Тези находки са отрити в подводен ров от каменен зид.

Допуска се, че на нос Чироза е бил изграден поредният късноелинистически укрепен център, подобен с вече известните такива в Приморско, Синеморец и др. В източната и югоизточната акватория на нос Чироза са проведени подводни издирвания.

"Там са открити археологически структури и находки на площ от 2 декара, които са картирани - голям брой фрагменти от гръцка строителна керамика, римски тегули и имбрекси, както и някои цели късноантични керемиди", поясни Милен Николов.

При подводните огледи водолазният екип е успял да събере от морското дъно около 100 керамични фрагмента, половин каменен гръцки щок от котва, каменна бойна топка, няколко сравнително добре запазени амфори.