Кампанията се организира всяка година на големия християнски празник Цветница от Националния център по трансфузионна хематология /НЦТХ/ и Българския червен кръст, и е с благословението на Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит. Това съобщиха от БЧК.

От една единица дарена кръв се получават четири компонента. Добре е на пациентите да се прелива само тази съставка, от която те имат нужда.
По този начин един дарител реално може да помогне на четирима души, е казала директорът на НЦТХ проф. Фани Мартинова при откриването на Националната кампания за насърчаване на безвъзмездното и доброволно кръводаряване. Тя е благодарила на всички, които са избрали в днешния празничен ден да се включат в благородната инициатива, особено на онези, които са го направили за първи път.

По последни данни, в България с 85 процента, трайно преобладава т.нар. родствено кръводаряване, а безвъзмездното, каквато е и целта на днешната кампания, заема едва 25 процента.

Стремежът е чрез неговото популяризиране доброволното дарителство да достигне 100 процента в световен мащаб, тъй като е от изключителна важност за осигуряването на достатъчни количества кръв и кръвни продукти, необходими за лечението на хиляди пациенти, посочват от БЧК.