От днес и в Благоевград може да се дарява кръвна плазма. Експертният съвет по трансфузионна хематология е взел това решение, след като бивши възпитаници на Езиковата и Математическата гимназия в града подеха инициативата, съобщи БНТ.

Десетки хора са изявили желание да станат дарители, но това беше свързано в пътуване до столицата.

Доброволците ще могат да даряват кръв всеки понеделник и четвъртък от 7.30 ч. до 12.30 ч., която после ще се транспортира до София, където ще се извлича реконвалесцентната плазма.

"Идеята се роди спонтанно, когато стана ясно, че кръвната плазма е едно от решенията за лечение на коронавируса. Видяхме, че пречките не са малко, но благодарение на нашата организация и много други хора - нещата се случиха. На експертен съвет се взе решение, че отделението по хематология ще може да приема и кръвна плазма", разказва един от инициаторите Александър Пенчев пред Нова телевизия.

"От днес стартираме, като всеки който има положителен PCR и са минали 40 дни от резултата може да дойде и да дари кръв за толкова важната вече плазма. Ние срещаме голямо разбиране от колегите в София", допълни д-р Бойка Маринова, началник на отделението по хематология.

От няколко дни кръвна плазма може да се дари и в Сливен. Останалите градове, в което това е възможно, освен в София, са Пловдив, Варна, Бургас и Стара Загора.