Жители на столичния кв.”Красна поляна” блокираха кръстовището на бул.”Възкресение” и „Никола Мушанов” тази вечер. Те настояват гетото в т.н. Виетнамски общежития да бъде премахнато, съобщава bTV.

Демонстрантите искат и оставката на районния кмет заради проект за социален център на мястото на блоковете, обитавани главно от роми.

Жителите на „Красна поляна” искат вместо Виетнамските общежития да бъде изграден парк. Протестът бе мирен, полицията отбиваше движението.

По-рано днес се проведе среща, в която участие взе и омбудсманът Мая Манолова. На нея искаха да дойдат и голяма група жители на кв. „Факултета” с партийни знамена.

Живеещите наблизо се оплакват от непрекъснат тормоз и множество престъпления. Те искат гетото да бъде премахнато, а жителите му – разселени, съобщи Дарик нюз.

По-рано днес стана ясно, че кметът на София Йорданка Фандъкова е поела ангажимент пред гражданите за постоянно полицейско присъствие. Като част от мерките за повишаване на сигурността Столична община ще започне и поетапно изграждане на видеонаблюдение в квартала.

По настояване на кмета Фандъкова районната администрация, съвместно с полицията и представители на инициативния комитет на гражданите, ще извършват проверки на адресните регистрации и настанителните заповеди на живеещите във Виетнамските общежития.

Ще бъде направена и проверка на всички настанителни заповеди от 1994 г. насам, като информацията ще бъде предоставена и публично.