Мерките за дистанция са единственото различно нещо при провеждане на националното външно оценяване. Близо 60 000 седмокласници ще се явяват на изпити. Това заяви министърът на образованието и науката Красимир Вълчев по БНТ.

На 17 юни ще бъдат изнесени по-подробни данни за резултатите от матурите.

Резултатите от матурите са малко по-високи от предишната година, което вероятно е свързано с трудността на изпита. Значително по-високи са по английски, малко по-високи са по български език и литература. Това показва, че обучението в електронна среда не е повишило средните резултати от матурата. Тепърва ще анализираме различията, заяви министърът на образованието. 

Като цяло обучението в електронна среда се проведе добре. Системата направи значителен скок, изтъкна Вълчев.

Анализите показват, че 72-73% от учениците са учили синхронно по време на дистанционното обучение. Около 2/3 от учениците са били по-мотивирани. 1-2% въобще не се били обхванати. 10-11% не са били обхванати ефективно. 25-26% са учили асинхронно.

Системата се справи добре, учиха учениците не по-малко, но това увеличи различията. Положителен резултат беше доброто взаимодействие с родителите. Наблюдаваме скок към иновациите. Ще имаме 600 иновативни училища, заяви Красимир Вълчев. 

Присъственото образование, обаче е най-доброто, каза министърът на образованието. Той изрази надежда от 15 септември учебната година да стартира нормално.

По думите му, висшите училища също дават добра атестация на матурите, казват, че са надеждна оценка. На кандидатстудентските изпити, обаче, има много повече отлични оценки, отколкото на матурите.

Тази година е намален приемът на студенти във всички висши училища, включително и в Софийския университет. Това означава, че при равни други условия ще влязат ученици с по-високи резултати, обясни Вълчев.

Нашите висши училища през последните години, 2-3 десетилетия, занижиха критериите. Това беше част от стратегиите им за конкуренция. Но времето за това свърши. Студентите са по-малко. Ние като държава ще финансираме по-малко студенти, но с по-високо финансиране на един учащ. При намален прием ще се влиза по-трудно, отколкото през минали години, заяви Красимир Вълчев.