Не виждам джендър идеология в учебниците. Целта на предложената комисия е да направи преглед на всички текстове на учебниците. Има обаче и текстове, които не са написани по най-добрия начин и е необходим по-широк кръг от специалисти, за да ги изчистят. Това каза министърът на образованието Красимир Вълчев пред bTV по повод внесено питане от четирима депутати от ВМРО в ПГ "Обединени патриоти".

"Аз лично не виждам никаква джендър идеология в учебниците. Ако имаше такава, бих направил предложени да се промени", каза той.

"През последните години се подобрява качеството, разнообразието на учебници увеличава риска да се допуснат грешки. Една от целите на новите програми е да имаме всички мнения и компетентности, необходими на човек. Комисията ще прегледа всички учебници", добави Вълчев.

"Осигурени са средства за увеличение на заплатите на учителите, които бяха обещани в началото на мандата. От 1 януари и най-младия учител ще получава 920 лева, средната брутна заплата ще бъде 1300 лева. Това, което за първи път ще има, е, че средната учителска заплата, ще е по-висока от средната за страната", каза още министърът.