През следващата седмица - в понеделник или вторник, ще стане ясно учениците от кои класове - от пети до 12-и клас, и през колко седмици, ще се върнат за присъствено обучение в училищата. Това каза пред журналисти преди заседанието на парламентарната образователна комисия министърът на образованието и науката Красимир Вълчев.

Той обясни, че това, което е казал вчера министърът на здравеопазването, най-вероятно ще се потвърди - три от осемте класа, които сега са на обучение в електронна среда, от тях да започне присъственото обучение /вероятно от 4 февруари/. Още не се знае на колко седмици - на две или на три, ще се редува присъственото с онлайн обучението при големите ученици. Ще обсъдим със синдикатите в образованието и с директорските организации, най-вероятно в понеделник, учениците от кои класове ще се върнат първи за присъственото обучение. Вероятно решението дали това да са седми, осми и 12-и клас, ще се вземе във вторник, обясни министър Вълчев.

Той коментира, че ако връщането в клас и редуването с онлайн обучение, е на повече седмици, повече време ще трябва да учат останалите ученици в електронна среда. Ситуацията продължава да е непредвидима, особено в перспективата да стане доминиращ т.нар. британски щам. Може би ще се ориентираме към компромисен вариант от две седмици, но решението ще се вземе през следващата седмица, уточни министър Вълчев.

Той каза, че засега няма причини да се отменят националните външни оценявания в четвърти и в десети клас. Изпитите са полезни и те не би трябвало да натоварват и да притесняват нито учителите, нито учениците, полезни са за оценяване на знанията, полезни са и за самооценка на училищата и на учениците, заяви министър Красимир Вълчев, попитан за подписка на родители срещу външното оценяване в четвърти и в десети клас.

"Засега изпитите в четвърти и в десети клас остават, но нищо не е на всяка цена, ако ситуацията е лоша, кризисна, в момента е епидемична, но по-скоро сме в умерен или благоприятен сценарий. Ако е кризисна ситуацията, винаги съществува възможност и да не се проведат изпитите, но не трябва да има напрежение и учениците трябва да четат повече, защото образованието е усилие и трябва да оценим тези усилия с националните външни оценявания", коментира министър Вълчев.

Той съобщи, че общо 313 училища са избрали още през декември да имат удължен първи учебен срок и тези училища са с концентрация на деца от уязвими групи. Първият учебен срок в тях ще се удължи и така учебната година ще завърши с две седмици повече, тъй като през декември имаха дейности по интереси.