Подписал съм заповед за одит в Националната художествена академия /НХА/, който най-вероятно ще констатира това, което получихме като неофициална информация, че средствата, които са за издръжка на обучението, в това число за възнаграждения, са използвани за плащания по договор за ремонти. Това е причината за недостига на средствата в НХА, заяви пред журналисти министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, попитан дали МОН може да помогне за изплащането на заплатите на преподавателите в НХА.

За съжаление, нямаме възможност да дофинансираме висшето училище, тъй като финансираме всички висши училища по формула, нашите взаимоотношения са по-скоро като възложител - изпълнител, ако някои изпълнител остане без възможност да си плати заплатите, не можем да му предоставим повече средства, каза Вълчев. Ще видим колко е недостига на средства и дали той може да бъде преодолян в рамките на месец-два. За съжаление има и неплатени стипендии, това получихме като информация преди два месеца, тогава направихме проверка, а сега очевидно става въпрос за по-дълбок проблем, коментира той.

Попитан защо средствата за заплати и за стипендии в НХА са използвани за строителството на новата сграда на художествената академия, Красимир Вълчев каза, че висшите училища са автономни, включително и финансово антономни. "Ректорът е този, който сам взема решение, не е длъжен да съгласува с никого, изцяло тяхно решение е. Не мога да го държа отговорен, не съм му работодател, академичната общност го е избрала и само тя може да го държи отговорен", коментира ситуацията с недостига на средства за заплати и стипендии в НХА образователният министър.

Днес в Националната художествена академия ще има Академичен съвет. Това, което мога да направя, е като имаме резултат от одита, да предоставя информацията на академичната общност. Надявам се ректорът да ми предостави пълна и вярна информация - за финансовото състояние и за причините за недостига на средства. Няма намаление на субсидията на НХА спрямо предходни години, няма нещо извънредно, което да се е случило и да води до такъв финансов проблем, заяви Красимир Вълчев.

Той коментира темата за недостига на средства в НХА на форум за гражданското образование.