Арестуваният е криминално проявен. По данни на потърпевшите, извършените от него кражби от сейфове в банков клон в Благоевград са за 1 и половина милиона лева. Работата по случая е продължила четири месеца, съобщи министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов, цитиран от "Фокус".

Направени са били обиски по адресите, които ползва Стойне Ставрев. Иззети са били ключалки, ключове, друг инструментариум, който използва, за извършването на подобни кражби. Намерен е договор за наемането на сейф от негово име в един клон на банка. Вътре са открити 30 000 евро с номинал по петстотин евро. Този номинал е записан като липса от ползватели от сейфове в Благоевград.

Кемпеса си е наел сейф в банка с открадната лична карта преди три – четири месеца. Схемата на кражбите е била: влиза три – четири пъти, прави си заготовка на ключовете за сейфовете вътре, след което влиза и прави обирите вътре в сейфовете като общата стойност е около 1,5 милиона лева, каза още вътрешният министър.

В края на април 2009 година полицията в Благоевград получи сигнал за мистериозна кражба на пари от две касети в банков трезор. Сигналът за кражбата бе подаден от благоевградчанин, който отишъл в трезора да си провери касетата. Когато я отключил обаче, установил, че парите му липсват. При направения оглед полицаите не открили следи от взломяване на сейфа, което предполагаше, че в него е проникнато с подправен ключ. Разкрито бе, че са изчезнали над 100 000 лева от друга касета.

През декември 2008 година полицейските бюлетини регистрираха друг случай на голям банков обир от трезор в Благоевград. Тогава изчезнаха около 778 000 лева. Криминалистите не са установили данни за взломяване при огледите на местопрестъплението. Работеше се по няколко версии за установяване на извършителите на кражбата. Не е изключено обирът да е дело на вътрешен човек, тъй като нито ключалката, нито електронното устройство са разбити, коментираха тогава запознати с разследването.