Служители на КПКОНПИ - Дирекция "Противодействие на корупцията", извършват проверка в Община Стара Загора след постъпил сигнал за закононарушения по обществени поръчки за автобуси, съобщават от Антикорупционната комисия.

Обществените поръчки са за доставка на 55 нови дизелови автобуси от висок енергиен клас на обща стойност 35 639 108 лева, както и на 33 нови електрически автобуси, ведно с 18 нови зарядни станции и 2 трансформаторни станции, на обща стойност 49 103 999 лева.

Първата обществена поръчка е приключила с избор на изпълнител и доставка на дизелови автобуси, а по втората също е сключен договор за доставка, с извършени начални плащания. Възложител на поръчката е общинското дружество, като в състава на комисията за избор са участвали ръководни длъжностни лица от общинската администрация.

Сигналът, по който КПКОНПИ работи, касае проверка на данни за получаване на материални облаги от страна на длъжностни лица, включително и лица, заемащи висши публични длъжности, с цел избор на конкретен изпълнител.

Налице е сходство при постъпилите данни за извършени неправомерни действия от страна на длъжностни лица, както при провежданата поръчка в гр. Варна на стойност 85 милиона лева, така и при провежданите поръчки в гр. Стара Загора, на обща стойност над 84 милиона лева.

От Антикорупционната комисия отбелязват още, че проверките касаят доставка на превозни средства за нуждите на градски транспорт. До настоящия момент в хода на проверката за обществената поръчка на Община Варна, са изискани документи и са снети обяснения от всички членове на комисията за избор на изпълнител, от заместник - кмет и от кмета на общината Иван Портних.

Снети са и обяснения от управителите на фирми, които в хода на процедурата са били отстранени от участие. Предстои преценка за изпращане на всички материали от проверката на прокуратурата, с оглед данни за корупционни престъпления, посочват от КПКОНПИ.

"Днес в общината дойдоха служители на КПКОНПИ, които поискаха от нас документи. Преди време давах информация по същата тема, сега искат същата и допълнителна информация. Оказваме пълно съдействие на проверяващите и нямаме притеснения. Търгът за 55-е нови дизелови автобуса от висок енергиен клас беше преди 8-9 г. Те са доставени и пътуват по градските линии на Стара Загора. Процедурата дори беше обжалвана и стигна до ВКС", заяви кметът на Стара Загора Живко Тодоров пред "24часа" във връзка с проверката.

"По втората поръчка - за 33-те нови електрически автобуса и 18 зарядни станции, преди няколко месеца също подписахме договор за доставка, след като и тая процедура мина през съда след обжалване. Затова казвам, че нямаме притеснения, но е съвсем нормално, след като в КПКОНПИ имат сигнал, да го проверят. Не ми се вярва, че в този случай става въпрос за политическа поръчка", добави градоначалникът.