Разполагаме с термокамери по летищата и по граничните пунктове, за да следим потока от хора като превенция срещу коронавируса. Световната пандемия към този момент се оказва истинска заплаха за човечеството. Тръгна от Китай, но вече достигна сериозно до Европа, а единични случаи се констатират в много държави по света. Последните данни сочат, че заразени от вируса са над 77 хил. човека, а жертвите вече минаха 2300 души.

Какво правим у нас?

На всички работещи на медицинските пунктове, както и на екипите на спешна медицинска помощ и на инфекциозните отделения на болниците, вече са разпределени допълнителни количества лични предпазни средства, за да са готови да приемат пациенти, ако се наложи.

Осигурени са подвижни дезинфекционни апарати за дезинфекциране на помещения, дезинфекционни средства и т.н. Кой обаче стои зад термокамерите? Оказва се, че това са хора от регионалните здравни инспекции, медицински персонал. Те ще работят заедно с гранична полиция по ГКПП-ата и на летищата.

Има сформиран Национален оперативен щаб за превенция срещу коронавируса, който бе оглавен от шефа на ВМА д.м.н. генерал-майор професор д-р Венцислав Мутафчийски.

На граничните контролно-пропускателни пунктове на Летище София (терминал 1 и терминал 2), Летище Варна, Летище Бургас и Летище Пловдив, здравните власти работят по установен алгоритъм, който включва проверка на телесната температура чрез термокамери, снемане на епидемиологична анамнеза и попълване на формуляр за събиране на данни с цел тяхното последващо проследяване.

Очаква се до седмица термокамери да има и на всички сухопътни гранични пунктове.

Какво се прави, ако се засече температура от 37 градуса

Ако при термометрирането на гражданин се установи телесна температура над 37 градуса или наличие на симптоми на респираторно заболяване, човекът се транспортира със специализиран транспорт до лечебно заведение за болнична помощ за изолация, лечение и диагностично уточняване.

Хората без проявени симптоми на респираторно заболяване и без повишена телесна температура, следва да се обърнат към общопрактикуващия си лекар или към съответната регионална инспекция, в случай че нямат личен лекар - за провеждане на наблюдение (проследяване за поява на симптоми - зачервено гърло, кашлица, затруднено дишане). При поява на симптоми на новия коронавирус, гражданите следва да се свързват незабавно със здравните власти, за да бъдат транспортирани до лечебно заведение за хоспитализация и последващи изследвания.

Предвид разпространението на COVID-2019 на територията на Европейския съюз и риска за внос на заболяването в България, Министерство на здравеопазването е въвело мерки, съобразени с конкретната обстановка от COVID-2019 и с препоръките на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията, Стокхолм и Световна здравна организация.

Областите с установено разпространение на вируса в общността (Areas with presumed ongoing community transmission of COVID-19) се обновяват спрямо епидемичната ситуация, като Европейският център за превенция и контрол на болестите публикува актуална информация на електронната си страница: www.ecdc.europa.eu/en.

При необходимост, регионалните здравни инспекции информират ОПЛ на лицата за необходимостта от осигуряване на активното им медицинско наблюдение. Лица без ОПЛ се проследяват от РЗИ.

Регионалните здравни инспекции по места, извършват контрол по спазване на разпоредените мерки, целящи недопускане внос и разпространение на заболяването.

Важно е да се отбележи, че ако се наложи лицето да бъде поставено под карантина, то 14-те дни са за сметка на отпуска - платена или не. За този период лекарите няма да издават болничен. Това обяви здравният министър Кирил Ананиев.

Допълнителна информация какво е свършено от властите:

- На сайта на МЗ има актуална статистика от СЗО, която се актуализира ежедневно, като са обособени и отделни рубрики - "За граждани" и "За медицински специалисти", където всеки български гражданин може да намери допълнителна и максимално подробна информация по темата;

- Страната ни е една от първите, които взе мерки за неразпространението на коронавируса, като още на 27 януари здравните власти направиха брифинг по темата; два дни по-късно, на 29 януари, министър Ананиев даде брифинг, в рамките на който оповести първите в България два случая със съмнение за коронавирус - на две българки, завърнали се от Китай и Тайланд;

- Пак от 27 януари със заповед на здравния министър беше сформирана междуведомствена оперативна работна група със задача да следи разпространението на коронавируса, както и да предприеме мерки за ограничаване възможността от преноса и разпространението му у нас;

- Министерството на здравеопазването, чрез регионалните здравни инспекции, разпространи и указания до всички здравни заведения как да се реагира при случай на съмнение за пациент с коронавирус;

- Бяха монтирани и допълнителни нови термокамери на летищата в страната;

- От 30 януари страната ни разполага и с китове за изследване на новия коронавирус, тъй като беше една от първите държави-членки в ЕС, която поръча реактивите;

- На 3 февруари здравният министър инспектира работата на здравните власти на Летище София;

- От 11 февруари министерството отвори информационна телефонна линия за граждани и организации, които имат въпроси относно коронавируса;

- На 13 февруари здравният министър участва в заседание на Съвета на министрите по темата;

- От 24 февруари е сформиран и Национален оперативен щаб с председател Генерал-майор професор д-р Венцислав Мутафчийски, д.м.н., FACS - Началник на ВМА.

- На 28-те регионални здравни инспекции отново бяха дадени подробни указания за координиране на действията с всички лечебни заведения, центрове за спешна помощ и филиалите към тях, гранични контролно-пропускателни пунктове, летищни и морски власти.

- На сухопътните граници са открити т нар. гранични медицински пунктове.

- На всички работещи на медицинските пунктове, както и на екипите на спешна медицинска помощ и на инфекциозните отделения на болниците, вече са разпределени допълнителни количества лични предпазни средства.

- На органите на здравния контрол са осигурени подвижни дезинфекционни апарати за дезинфекциране на помещения, дезинфекционни средства и други.

- Дадени са указания за привеждането в пълна готовност на всички инфекциозни структури в страната за хоспитализация, диагностика и лечение на евентуални случаи на заразяване с COVID-2019.

Министерството на здравеопазването подчертава, че предприетите мерки са превантивни. Към момента в България няма регистриран случай на новия коронавирус.

Тази нощ двама души са постъпили за наблюдение във ВМА в София заради съмнения, че са заразени с коронавирус. Те са пътували в Италия и имат грипоподобна симптоматика.