След като откриха манган над нормата в питейната вода на пловдивското село Брестовица, от Община"Родопи" препоръчват временно тя да не използва за питейни нужди и готвене, предава Нова тв.

Спешно към селото пътуват водоноски, които ще захранват с чиста питейна вода населеното място. Кой е виновен за замърсяването на водата и има ли риск за здравето на хората?


"Естествено е ,че има притеснения сред хората. Няма излишно напрежение към ситуацията, даваме възможност на ВиК да вземат необходимите мерки и в нормални срокове да отстранят проблема. Според стандартите водата не може да се ползва за питейни нужди и готвене, но за всички друго тя е годна. Няма да оставим училището и детската градина без вода", каза кметът на село Брестовица Любен Радев.

"Причината за наднорменото съдържание на манган, по наши предположения, е изграденото водно огледало близо до село Кадиево. То представлява част от малка ВЕЦ, което е променило водния поток на подпочвените води. Сондажът с най-високо съдържание на манган беше спрян. Проектираме пречиствателна станция, която да бъде изградена на територията. Ние правим периодичен мониторинг и ще вземем мерки за намаляване на съдържанието на манган във водата. Нека хората не консумират водата до изграждането на пречиствателна станция. Водата обаче е годна за всякакви други нужди", коментира гл. инженер на ВиК Пловдив Антон Гълъбов.