Бившият зам.-вътрешен министър Румен Андреев се е самоубил вчера. Според информация на "24 часа" той е посегнал спонтанно на живота си след скандал със своята съпругата.

Дали Румен Андреев е поддал психически или причината за смъртта му е друга, разследването тепърва ще уточнява. Dir.bg припомня, че той вече се е изправял с не един и два сериозни проблема, някои от които далеч по-голями от семеен раздор.

Андреев работи в Националната следствена служба от самото й създаване през 1979 г. Първо е следовател, след това става заместник-директор, а по-късно по покана на тогавашния шеф на МВР Румен Петков - и зам.-министър на вътрешните работи в правителството на Тройната коалиция.

Именно в последното му качество на кариерата му е нанесен сериозен удар. Принуден е да подаде оставка, тъй като е присъствал на тържеството по случай рождения ден на началника на служба КОС Венцислав Рангелов в Деня на национален траур по повод жертвите от катастрофата на Бакаджик.

Случаят беше изнесен в публичното пространство от Яне Янев. "Тържеството е било по случай 50-годишния юбилей на началника в служба "Контрол на общоопасните средства" (КОС) Венцислав Рангелов. То е било организирано в луксозния столичен ресторант и на него, както показа "репортажът" на Яне Янев, е имало отбрани гости от висшия състав както на МВР, така и от столичния елит. В ресторанта е било пълно с веселящи се МВР-шефове, съобщи след това Янев, който лично видял участниците. Сред тях са били директорът на Гранична полиция Красимир Петров, на Столичната дирекция на полицията Николай Янев, началниците на повечето РПУ в столицата. Присъствали са и много спортни деятели и известни ВИП-персони - Христо Стоичков, президентът на БФС Борислав Михайлов, Валентин Михов, председателят на ДАМС Весела Лечева, шампионите по стрелба Таньо Киряков и Мария Гроздева, шефът на стрелковия клуб "Левски" Бранимира Цветанова, сръбската фолк-звезда Мирослав Илич."

По този повод Румен Андреев получи "Златен скункс" от "Господари на ефира", тъй като единственият наказан всъщност беше той.

От 18 юни 2009 г. е следовател в НСлС, сектор "Разследване по дела с особена фактическа и правна сложност, по дела за престъпления, извършени в чужбина, по искания за правна помощ, както и за разследване по дела в други случаи, предвидени със закон".

През 2015 г. главният прокурор Сотир Цацаров беше поискал уволнението на Румен Андреев след ревизия на националното следствие за забавянето на 9 дела, но в крайна сметка той бе само порицан от Дисциплинарния състав на ВСС. Като смекчаващо вината обстоятелство е било прието голямото натоварване с от общ брой дела за Румен Андреев.