Десетки наводнени къщи, обърнат асфалт, заличени улици - това е равносметката след наводнението в Котел в сряда. Вчера започна дезинфекция на къщите, за да се избегне епидемия заради наслоените кал и тиня.

Пет са къщите в близост до реката, чиито първи етажи са изцяло наводнени. Причината е в силната приливна вълна след проливния дъжд от 80 литра на квадратен метър.

Хората все още си спомнят с ужас за бедствието и са благодарни, че са били пощадени от природата и са оцелели.

Една от разтърсващите истории е на Русанка Кирилова, която е можела да загуби децата си по време на наводнението. Когато приливната вълна идва малките са били в къщата само с баба си, а водата е стигала до нейната шия. Баща им не е можел да се добре до техния дом, защото реката му е пречела.

"За 10 минути отиде трудът ми за 20 години", споделя Христиан Бончев, чиято къща също е пострадала много от наводнението, но той е благодарен, че щетите са само материални и няма жертви. Разказва, че вече е закупил материали и ще ремонтира къщата.

"Благодаря на Бога, че стана през деня, ако беше през нощта и спях, нямаше да оцелея", разказва Христиан.

"Имам една голяма молба: Да се изгради дига край, за да няма повече такива случаи", заяви той.

Неговите съседи също казват, че са повдигали въпроса за изграждането на дига и чакат това да стане от 60-те години на миналия век.

Бедственото положение в Котел вече е отменено, а днес градът ще отбележи Фестивалът на етносите, багрите и котленския килим. Фестивалът се провежда в парк "Изворите" в края на месец юни и съчетава занаяти, изложби, демонстрации, ритуали, кулинария, танци, музика и изложение на ръчно изтъкани котленски килими, както и демонстрация на тъкане на прав стан и боядисване на вълна.

Откриването на Фестивала е било снощи с концерт на НУФИ "Филип Кутев", Цветелина Христова и Деси Добрева. Днешният ден започна със Занаятчийски базар, изложение на котленски килими и демонстрация на тъкачество и естествено багрене на вълна. От 11 часа ще отворят врати импровизираните "Села на етносите", в които хора от български, турски, каракачански и ромски етноси демонстрират своите ритуали, традиции и обичаи. Свои изпълнения ще представят самодейни състави от гостуващи и местни читалища. През целия ден ще има концерти на рок група "Крос", ансамбъл "Българе", рок група "Сигнал" и др.

В рамките на фестивала ще се състои и Петата национална среща на лютиерите в България "Родолюбие". В последния фестивален ден, неделя, ще има образователно-познавателни и развлекателни занимания за деца, а закриването ще бъде от 14 часа .

За пръв път в тазгодишното издание ще има фермерски пазар, където своите продукти ще представят производители от цялата страна. Те ще бъдат натурални, като ще има ястия по автентични български рецепти от 18 век.

Идеята на фестивала е да обедини всички етноси, живеещи в общината, като всеки представи своите обичаи, традиционна кухня и облекло.