"Не опаковката е важна, важно е съдържанието" - това беше първият коментар на здравния министър Костадин Ангелов, след като вчера социалните мрежи се взривиха от шеги за транспорта на ваксините. От София до Пловдив те бяха докарани с бус за транспортиране на колбаси.

След като беше ваксиниран в 10 ч. В болница "Света Анна", той говори пред журналистите на място. Попитан какво е посланието, отправено към българите с избора на тази логистика, Ангелов отговори, че не би искал да се търси такова. И добави, че смята хумора в тази ситуация за неуместен. "Световна пандемия е, криза е. Всяка навременна помощ е полезна и в полза на българските граждани".

И обясни защо се е наложило да ползват услугите на фирмата за транспорт на колбаси: "В договора, който имаме с фирмата-доставчик, ваксините трябваше да дойдат с техни логистични камиони до 28-те точки в държавата. Изключение прави тази първа символична доставка, която дойде с един камион в София. Но тъй като ние поехме ангажимент, че ваксината ще стигне до всички РЗИ-та в страната, трябваше бързо да създадем логистика това да се случи. И се обърнахме към логистични компании, които да предоставят транспорта. И такъв беше предоставен от частната компания, която вчера излезе с официална позиция".

Изискването към компанията е било да осигури нормален температурен режим, който да бъде проследим през целия път, както и той да се докаже с техническо средство - термограф. Конкретната фирма е предложила изискваните условия, добави той.

В крайна сметка, ваксините са били транспортирани от София до Пловдив и Бургас в чанти със сух лед, който осигурява необходимата температура. Освен това в съответните градове те се поставят в хладилници с нормален температурен режим от 2 до 8 градуса и не се замразяват на минус 70 градуса. Хладилниците, които бяха осигурени в РЗИ-тата с температура минус 70, ще се използват при следващите доставки от фирмата-производител на ваксината. Това ще е през януари. Тогава се очаква препаратът да пристигне до всички точки в страната и тогава не трябва да се нарушава хладилната верига.

По думите на Ангелов България не единствената държава, където транспортирането се случва с частни логистични компании.

Снимка: "Булфото"

"Същото се случва и в САЩ, където частна компания, специализирана в транспорта на храни и по-специално в транспорт на риба тон, пренася и помага на правителството за ваксините. Подобен е опитът и в Канада, където частна логистична компания участва с транспортни средства, която има опит в транспортирането на сладолед. Подобен е опитът и в Австралия", обясни Ангелов.

Затова той благодари на българските производители, които са осигурили логистиката, за да се случи този процес.

"За нас беше изключително важно да изпълним обещанието си да осигурим ваксина до всички РЗИ-та в страната и ще го направим. И всички български граждани ще имат достъп до нея. Очаквам протегнатата ръка и на други български производители, които да помогнат в осъществяването на логистиката такава, каквато е необходима и за в бъдеще. За да може процесът на ваксинирането и в борбата с COVID-19 в нашата страна да бъде успешен", каза още Ангелов пред журналистите.