Акцията по задържането на съдията бе проведена тази сутрин от ГДБОП и БОП–Велико Търново под ръководството на Софийска градска прокуратура.

51-годишният магистрат ще бъде задържан за 72 часа и е много вероятно да му бъде поискан постоянен арест, каза пред журналисти градският прокурор на София Николай Кокинов, предаде „Фокус”.
Той обясни, че искането за постоянно задържане е свързано с високата обществена опасност на престъпленията, в които е обвинен Петков.

Сигналът е подаден от подсъдим по дело, който е оправдан на първа инстанция в Районния съд в Свищов. Следвало делото да се гледа на втора инстанция в Окръжния съд във Велико Търново и магистратът обещал да го реши "правилно", като поискал общо 25 000 лева за услугата - т.е. да бъде потвърдена присъдата.

БТА съобщи, като се позова на източници от разследването, че името на мъжа, подал сигнала, е Емил Шопов. Извършената кражба, за която е оправдан от съда в Свищов, е за 7000 лв.

Според Кокинов няма данни парите да са били и за колегите му по делото. По случая са използвани специални разузнавателни средства, които са били разрешени спешно от съдия.

Вероятно ще бъде извършена проверка на делата, по които е работил Петков, обясни още градският прокурор на София.

Акцията срещу задържания съдия на практика е провокация към него, каза междувременно адвокатът му Иво Найденов пред журналисти, цитиран от БТА.
По думите му великотърновският магистрат изобщо не е имал намерение да оправдава мъжът, който е подал сигнала, че му е искан подкуп. Иво Найденов обясни, че мъжът, подал сигнала, се е познавал със съдията отпреди време.