Това заяви днес главният прокурор на Националната дирекция за борба с корупцията (НДБК) в Румъния Лаура Кодруца Кьовеши, която представи отчет за  миналата година, предаде Аджерпрес, цитирана от БТА.

Миналата година по обвинения в корупция на съд бяха изпратени над 1250 обвиняеми от високите и средните етажи на властта.

"В сравнение с 2013 г. на съд бяха изпратени пет пъти повече министри и народни представители: един премиер, петима министри, 16 депутати и петима сенатори. Това е най-големият брой висши държавни служители, разследвани от дирекцията за борба с корупцията в рамките на една година", каза Кьовеши.

По думите й близо 500 души на ръководни длъжности са били изпратени на съд, което е увеличение от 30 процента спрямо миналата година.

Тя посочи, че е бил наложен запор на имущество за около половин милиард евро, а по различни дела съдът е постановил връщане на 220 милиона евро на държавата.

Съдебната дейност на прокуратурата е била реализирана от 33 прокурори, които са имали над 14 700 участия в съдебни заседания.

Процентът на оправдателните присъди е паднал на 7,63 на сто, което по думите на Кьовеши доказва обективния характер и професионализма в делата, по които е работила прокуратурата. Над 970 обвиняеми са получили окончателни присъди.

Продължителността на съдебните процеси е намаляла, отбеляза още прокурорът и допълни, че решените окончателно съдебни случаи за по-малко от година са нараснали с над 60%.

Главният прокурор на НДБК обърна внимание, че е важно окончателните съдебни решения да бъдат спазвани и изпълнявани като гаранция на правовата държава.

В делата, внесени в съда през 2015 г., общата сума на парите, дадени като подкупи, е възлязла на 431 милиона евро, отбеляза Кьовеши и каза, че тази сума може да бъде сравнена с бюджета за съфинансиране на програмата за автомагистрали за 2016 г., 2017 г. и 2018 г.

Тя заяви още, че има държавни институции, в които корупцията се увеличава всяка година. По думите й трикратно се е увеличил броят на изпратени на съд лица, които управляват фондове от държавния бюджет.

Кьовеши обяви, че миналата година на съд са били изпратени над 100 кметове и председатели на окръжни съвети. На представянето на доклада за дейността на Националната дирекция за борба с корупцията присъстваха президентът, премиерът, висши магистрати и други.

"Това са най-впечатляващите данни от създаването на антикорупционната прокуратура", заяви още нейният главен прокурор.

За сравнение - в България осъдените политици и магистрати се броят на пръсти. След всички неуспешни мерки досега, преди дни правителството реши вицепремиерите и министрите да определят за координатор зам.-министър или член на политическия си кабинет за борба с корупцията.

В новия антикорупционен закон, подготвян от вицепремиера Меглена Кунева, пък се предвижда възможността да се разглеждат анонимни сигнали, ако в тях се съдържат достоверни данни и документи.

Самият премиер Бойко Борисов пък се закани, че ще "измете" корупцията.