Това сочат данните на Националния статистически институт (НСИ) за миналата година, анализирани днес в "Сега".

Когато все пак има ефективно наказание, то най-често е до 6 месеца. Това е срокът при над 54% от присъдите. Между 6 и 12 месеца са присъдени в 28,2% от случаите.

През миналата година обвиняеми са били 34 101 души. Условни присъди са получили 16 548 души (48,5% от всички). Други 14,6%, или 4966 обвиняеми, са освободени от наказателна отговорност.

Така броят на разследваните, които не са стигнали до затвора, стига до над 63%. Същевременно се запазва ниският брой на оправданите. През миналата година за невинни са обявени едва 2,2%, или общо 767 души.

Този показател редовно се цитира от прокуратурата като оценка за добрата работа на разследващите. На практика обаче в масовия случай оправдателните присъди срещу висши чиновници, депутати, министри и по други шумни дела са концентрирани именно в този малък процент.

В данните на НСИ не са отбелязани осъдените за корупция, която уж се води за приоритет. Но в доклад на прокуратурата отпреди няколко месеца бе записано, че ефективните наказания за корупционни престъпления през миналата година са едва 26. Заедно с тях условно са осъдени 225 души.

Малко са осъдените и при най-масовите престъпления като кражби и грабежи, отчита НСИ.

Под 200 са осъдителните присъди и за друго разпространено през последните години престъпление - каналджийството. През миналата година за 144 незаконни превеждания през границата са осъдени 193 души.

Далеч по-голям е броят на осъдените за незаконно преминаване - 1771 души. В тези случаи масово се дават условни наказания.

През 2016 г. на доживотен затвор са осъдени шестима души. В един случай е постановена и най-тежката присъда - до живот без право на замяна.