Необезопасени варели с опасни химически отпадъци, струпани на площадка край Средец, днес бяха проверени от Регионалната екоинспекция в Бургас. 40 бр. Б-Б кубове с негодни препарати за растителна защита са в землището на с. Росеново, местност "Калиманкови къшли".

Сигнал за лоша миризма на химикали в региона и изтичане на опасни вещества е подаден от неправителствени организации и жители.

Опасните химически отпадъци са в метални варели и са депонирани от фирма още през 2004-та година, когато на мястото е имало специален пункт с охрана.

Фирмата, наета от общината, е гарантирала, че обезопасителната конструкция от бетонни блокове ще издържи между 80 и 100 години. 16-години по-късно обаче бетонът се руши, на мястото се усеща тежка миризма на химикали.

От своя страна местните жители са притеснени, че язовирът в близост има връзка със Средецка река, тя с Мандренско езеро, а езерото се влива в Черно море.

Заради миризмите и сгиналите на място се отзова Регионалната екоинспекция. 

От там бяха категорични, че регулярно проверяват контейнерите с опасни отпадъци.

От прессъобщението им стана ясно, че в област Бургас има 9 такива Б-Б куба, които се следят периодично. Миналата година на четири от бетонните съоръжения са открити нарушения с теч от конденз по металните планки. Те са били отстранени.

Направени са предписания за обезопасяване на мястото, като от регионалната екоинспекция уточниха, че опасност за населението няма.

Наблюдението и поддръжката на съоръженията са от компетенциите на Община Средец.