Инцидентът е станал в четвъртък, малко след края на работното време - около 17.40 часа. Отчупило се е парче от перваза на библиотеката, който е направен от сегменти, обясни пиарът на библиотеката Виолета Цветкова

За щастие няма пострадали при инцидента, тъй като парчето е паднало на няколко крачки от официалния вход на сградата.

„Единият от тези сегменти явно е започнал да се руши от топенето на снега. Вероятно водата е преминавала между улука и камъка, просмукала се е в камъка, той се е разцепил и една част - сегмент от перваза, пада“, обясни Цветкова.

За случая са информирани всички институции, които имат отношение -  -Министерство на културата, Националния институт за паметници на културата, Столична община, пожарна безопасност.

Около обяд в петък екипи на пожарната са изронили останало от този сегмент и към момента няма парченца, които да има опасност да паднат.

„Този вход е затворен и е отворен съседният, отново отпред на фасадата, затворен е левият, но е отворен десният“, каза още Цветкова.

Тя добави, че цялата сграда на библиотеката е опасана от лента, която да ограничава достъпа на хора. Продължава да се прави оглед на целия фриз, като вероятно предстои да се направи частична реставрация, тъй като сградата е паметник на културата.

Цветкова припомни, че през февруари миналата година част от стъкления покрив на библиотеката се срути върху посетител в читалнята под тежестта на падналия сняг и посочи, че случаят от вчера е поредното доказателство, че сградата се нуждае спешно от основен ремонт.

„Библиотеката функционира от 1953 г. и през всички тези десетилетия и основен ремонт не е правен - нито на инсталациите, нито на сградата в цялост“, отбеляза Виолета Цветкова.