От общо 11 души 10 гласуваха за отмяна на решението, а председателят на Общинския съвет Рашко Христов се въздържа. Залата беше пълна с граждани, недоволни от предишното решение, а някои общинари си признаха, че са сгрешили.

Извънредното заседание беше свикано след като със заповед управителят на София област София Торолова определи като незаконосъобразно решението на Общинския съвет от 17-и март и го върна за ново разглеждане.

Спорното решение беше взето, когато кметът на града е бил на работно посещение в Париж, във връзка с работа с ЮНЕСКО. На заседанието са били общинските съветници и местния бизнесмен Радослав Йовков, който има идеи за развитие на града и настоява да отпадне охранителната зона около него.

Това предизвика бурна обществена реакция в цялата страна и реакция на институциите.

Общинарите нарекоха скандала провокация – не били разбрани правилно.

В решението е записано, че предлагат "думите архитектурен исторически резерват" да отпадат навсякъде в предложението за общ устройствен план. Намерението им всъщност било само да заменят термина с актуалния според новия закон.

„Аз, докато съм кмет, никога няма да ми мине през главата Копривщица да няма такъв статут на град-музей на национален исторически и архитектурен резерват”, заяви кметът Ганчо Герданов.

Председателят на Общинския съвет Рашко Христов за пореден път обясни, че не имало никакви решения за промяна на централната градска част на архитектурните ансамбли и паметници на културата, които са забележителности на града.

Единствената идея, която те са имали, са били свързани с това да се даде възможност да се развива малък и среден бизнес, както и да има зони, в които да се развиват малки предприятия - преработвателни и земеделски.

На заседанието стана ясно още, че живеещите в града искат държавата да се намеси и да включи в Експертната комисия в новото Народно събрание, което да наблюдава 40-те архитектурни резервата в България, тъй като проблемите в тези резервати са много - от заетостта на младите, от архитектурните сгради, които се рушат и от възможността подобни селища да се развиват по модерен начин.