На 18-ия ден от издирването, спасителните екипи откриха и телата на другите двама миньори - 35-годишния Иван Лазаров и 42-годишния Николай Михайлов от село Крупник. Телата на 40-годишния Асен Стойнев от село Полето и 45-годишния Христо Младенов от село Полена бяха извадени часове след инцидента на 16 юли.

Концесионерът на рудник "Ораново" е действал незаконно, а администрацията си е затваряла очите, каза министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев пред народните представители.

Той беше категоричен, че тази криминална симбиоза между некоректен бизнес и държава трябва да се пресече.

Стойнев заяви, че ще бъде стартирана процедура за отнемане на концесията на мина "Ораново", защото дилемата "хляб или смърт" е недопустима.

Той посочи, че концесионерът трябва да изпълни предписанията на Главната инспекция по труда. По думите на министъра, "Ораново" ще продължи да работи само, ако има гарантирана сигурност за миньорите.

Стойнев съобщи, че въпреки липсата на съгласуван годишен план за 2013 г. дейността по добива в рудника не е била преустановена. По думите му добивната дейност в 64-та галерия е била планирана за разработка след август тази година, т.е. миньорите са можели да стъпят там едва от вчера.

Министърът посочи, че концесионерът дължи и такси на държавата.

Той упрекна предшествениците си на поста Делян Добрев и Асен Василев, че не са предприели никакви действия. Стойнев заяви, че ще се потърси отговорност от служителите на Дирекция „Природни ресурси и концесии”, а днес е получил оставката на директора.

Делян Добрев попита на свой ред защо през април, след като комисия е видяла на място, че се продължава работата в рудника без съгласуван годишен план, не се е реагирало по някакъв начин.
Разбирате, че въобще не съм бил министър по това време, защото тогава бяхме в предизборна кампания, отбеляза Добрев.

17 акта за пряко застрашаване на живота на миньорите

Директорът на Главната инспекция по труда Румяна Михайлова заяви пред БНР, че от началото на концесията в рудник "Ораново" има установени нарушения по безопасността на труд, макар че това не означава, че те не са били отстранявани през годините.

"Има установени нарушения - 190-199 нарушения по безопасността. В голямата си част те са отстранявани. За пряко застрашаващите живота на работещите в рудника сме съставили 17 акта за нарушения и сме издали наказателни постановления", обясни тя.