От днес, 18 май, контрольорите в Столичния градски транспорт вече няма да продават билети, но пак ще глобяват нередовните пътници.

От Центъра за градска мобилност напомниха задължителните решения на общинския щаб и заповедта на кмета Йорданка Фандъкова в условията на пандемия:

"Водачите продължават да не продават билети и кабините им остават изолирани; Качването и слизането през първата врата не е разрешено; В превозните средства, съобразно тяхната техническа възможност, няма да се пуска климатик при температурата под 25 градуса, с цел ограничаване разпространението на вируси; От понеделник, 18 май, контрольорите вече няма да продават билети и ще изпълняват функцията си на контрол по редовността на пътниците. В този смисъл, всички пътуващи трябва предварително да са се снабдили с редовен превозен документ".

Всички каси и пунктове на ЦГМ, както и на търговските партньори на дружеството, и онлайн приложението за дневни карти MPASS, работят.

Всички пътници, както и контрольорите, задължително трябва да имат маски в превозните средства. На касите трябва да се спазва дистанция от 1,5 м.

Всички превозни средства, както и офиси на ЦГМ редовно се дезинфекцират, съобщават още от Центъра за градска мобилност.

Вчера председателят на транспортната комисия в Столичния общински съвет Карлос Контрера съобщи пред БНР, че тази седмица отново ще се обсъди възстановяването на работата на автобусите до парк "Витоша".

"Не трябва да създаваме никакви рискова за здравето на хората. Трасетата в природен парк "Витоша" оперират къси автобуси, които са с малък капацитет на кабината, което означава, че има опасност да се доведе до препълване на автобусите", каза той.