Контрапротест срещу "незаконните блокади на пътни артерии в столицата" се провежда тази вечер в градинката на площад „Възраждане“ до Столичната дирекция на вътрешните работи (СДВР).

Организаторите, един от които е Георги Флоров, обявиха, че това е мирен протест и срещу "поругаването на държавни символи и обществени сгради, насилието над жени, деца и български граждани от т.нар. протестиращи“, съобщи bTV.

За протеста е подадено заявление и има издадено разрешение.

В момента тече събирането на подписка, с която недоволните граждани ще искат информация от СДВР доколко е законно блокирането на кръстовища. Ако не е, те ще изискват мерки за предотвратяването им и премахване на палатковите лагери.

За по-малко от денонощие контрапротестиращите са събрали 5000 подписа, като петицията е публикувана и в интернет, а желаещите да я подкрепят могат да се разпишат и пред сградата на полицията, предаде БНР. 

Снимка: bTV

Марияна Дочева, друг от организаторките, коментира:

"Личното ми мероприятие е организирано от г-н Веселин Георгиев и е подкрепено от група граждани от Фейсбук групата "Не подкрепям протеста". Жалбата беше подписана от над 5000 човека само за 24 часа. Ние като граждани искаме възстановяването на нашите конституционни и граждански права. Искаме да можем да живеем вече нормално".

Снимка: Булфото

"Не подкрепяме арогантните хора, които хвърлят храна по сгради, бият жени... Молим се на СДВР да вземе мерки", допълни друг контрапротестиращ, цитиран от БНТ.

Снимка: Булфото

Всички се обявиха и за мирно протичане на антиправителствените протести - без ескалация и без насилие.

Междувременно в 43-ия ден на недоволство срещу управляващите и главния прокурор, и тази вечер протестиращи се събраха пред Министерски съвет и по-късно ще поемат на традиционното си шествие.